Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Опозиционерът Константин Синицин е бил убит преди седмица

siniГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Наближаването на изборите в Русия стимулира повишаването на смъртността сред руската опозиция. Опозиционният активист Константин Синицин е бил намерен мъртъв,

с тежки наранявания по главата, пред апартамента му в Санкт Петербург. Още по-скандалното е, че случката изглежда е станала на 26 януари, но за нея се разбра седмица по-късно от съобщение на депутата в петербургския местен парламент Борис Вишневски, съобщава радио „Свобода“/„Свободна Европа“. Според руски информационни агенции, става въпрос за битов скандал „след съвмесен запой“, както пише „Росбалт“. Друга история разказва правозащитникът Динар Идрисов, който твърди, че е бил свидетел на това как на 28 януари (а не на 26-и!) трима души в Санкт Петербург са нападнали Синицин близо до дома му на площад „Пролетарска диктатура“, откъдето Синицин е искал да снима масовия протест в Петербург, част от протестните акции в няколкостотин града по цяла Русия срещу забраната Алексей Навални да се яви на президентските избори през март. Според Идрисов, тримата убийци първо са му нанесли побой, при който на Синицин му били счупени ръцете и скулите. За тази версия съобщава радио „Ехото на Москва“.

Но случаят „Синицин“ е само върхът на айсберга. Дейци на руската опозиция непрестанно стават жертви на трагични смъртни случаи като убийството на Борис Немцов. Наскоро бе умъртвен Алексей Строганов, загинал след смъртоносен удар с метален предмет по главата. По аналогичен начин загина и Иван Скрипниченко, дежурещ на моста, на който бе убит преди това Борис Немцов.

53-годишният Синицин бе известен с острата си критика към властта и с редовното си участие на протестите срещу корупцията и за демокрация в Русия.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n