Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Новият кмет на македонската столица ще срита проекта „Скопие 2014“

korГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Кметът на македонската столица Петре Шилегов вече е издал заповед за премахването на трите бутафорни „антични“ галеони от река Вардар.

Смехотворната речна флотилия от ресторанти бе част от проекта "Скопие 2014", който "антиквизира" и напълно промени центъра на града, но вече ще отплува към Небитието. Шилегов е поискал да бъде премахната и основата за "Панорамното колело", което трябваше да бъде поставено в река Вардар. Премахването на корабите и бетонната основа ще струва около 5 млн. евро. Строителните фирми, които са участвали в градежа, ще трябва да премахнат корабите и да изчистят коритото на Вардар, за да няма опасност от нови наводнения. В същото време стана ясно, че покривите на над 90 на сто от обектите на проекта "Скопие 2014" са протекли. От правителството в Скопие и уточниха, че "най-драматично е положението в Държавния архив, където има истинско наводнение и реална опасност за съхранението и опазването на архивите.

Проектът "Скопие 2014" бе започнат при автократичното управление на Никола Груевски. Той „антиквизира“ центъра на Скопие, малкият площад бе осеян с паметници на герои от античността. А редица фасади, включително на правителствената сграда, бяха превърнати в барокови, но с бутафорни средства. "Скопие 2014" струва над милиард евро на македонския данъкоплатец, като по стара балканска традиция поне половината от тази крупна сума бе „усвоена“ от управлявалата доскоро партия ВМРО-ДПМНЕ. Срещу голяма част от ръководния екип на Груйо, както и срещу самия лидер, прокуратурата повдигна обвинения.

---------------------------------------

Бел. ред. Текстът е по материали на БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort