Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Родители, помислете преди да заведете детето си на кино

liliОлга ХРИСТОВА

Родители, помислете преди да заведете детето си на новия български филм "Лили Рибката“! Ето защо. Сюжетът под формата на "детска приказка" се развива около едно необикновено дете, което се казва Дани-Алекс. Дани е момче, а Алекс е момиче. И те са... едно дете!

Когато някой погледне Александра в очите, започва вълшебна вихрушка, и тя се превръща в Даниел, и обратното. Поради тази причина Алекс-Дани ходи винаги с приведена глава и избягва погледите на всички. Родителите му също не го поглеждат никога в очите, за да не причинят болезнената вихрушка. Детето е винаги тъжно, приведено, неразбрано и потискано от съучениците си.

За контраст е представено и едно традиционно семейство с дете, истинско момче. Е, те са представени като неуки, неразбиращи, немарливи и прости люде. Бащата, наречен "страшният селянин" учи сина си да се оригва. А синът, със зацапана бяла блуза и наднормено тегло, в отчаян опит да се оригне, пръцка. Мърлявата майка до тях се тъпче с храна и нагъва пиене. Те са непросветени, защото не разбират вихрушката и Алекс-Дани.

После две медицински лица, разбрали за невероятния феномен, сиреч Алекс-Дани, се впускат на път да разкрият случая с помощта на науката, за да помогнат на детето и родителите му, но след няколко магии на циганите, се отказват и си тръгват попарени. Те също играят роля на глупави неразбирачи.

А да, има и цигани-магьосници във филма. Издокарани са като добрите герои - просветени и възвисени, защото са единствените, които могат да гледат Алекс-Дани право в очите, без да има вихрушка. Те го приемат такъв, какъвто или каквато е.

А голямата риба от плакатите не е Лили, а дядо ѝ. А Лили всъщност е едно циганче, което магически призовава имената на Алекс и Дани преди всяка вихрушка. Към свършека на филма Лили прави магия, с която Алекс и Дани започват да съществуват едновременно и щастливо, а самата тя се превръща в рибка. Да, зрителят в един момент започва да се пита – толкова ли умеят създателите на филма, или това е платена джендър-пропаганда?!

Съвсем откровено накрая на филма се отправя послание към родителите, което гласи, че техните деца са също толкова необикновени, точно като Алекс и Дани. Директно се призовава да се пренебрегнат традициите, вижданията на предците ни и науката, а вместо това да се сложат рибешки очила и да се приеме съществуването на Алекс-Дани.

 Вчера бях на гала премиерата на филма, защото получих покана, без да подозирам за какво става дума в този безобидно изглеждащ, на пръв поглед, "семеен филм".

От утре филмът официално излиза в кината. Тази публикация е с цел информиране и предупреждение. Ако споделяте надеждата ми по-малко родители и деца да го гледат и да влеят финанси в една пропаганда, може да споделите публикацията. Благодаря!

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n