Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

 Твърди в интервю най-влиятелният руски опозиционер Алексей Навални

anЖана НEМЦОВА

Вместо визитка: Алексей Навални е най-влиятелният опозиционер в Русия. Но не беше допуснат до участие в президентските избори. Сега призова към пълен бойкот на предстоящия вот.

Думи на Навални: "Путин няма мнозинство. Някои илюзорно вярват, че той е незаменим. Но ние разговаряхме с много хора в Русия. Когато ги питаме защо гласуват за Путин, те отговарят "Не го харесваме, но няма друг""…

 

На 28 януари Вие бяхте арестуван в Москва по време на една неразрешена демонстрация. Дали на 18 март, когато се провеждат изборите в Русия, Вие ще бъдете на свобода, г-н Навални?

- По всички личи, че ще прекарам деня на т.нар. избори в специализиран затвор. Такъв е планът. На 28 януари бях арестуван и веднага освободен. Но все още не съм си получил документите обратно. Вероятно ще ме осъдят на още 30 дни затвор. Присъдата ще влезе в сила вероятно на 17 февруари. Тогава ще ме освободят чак на 18, 19 или 20 март.

 

Какви последствия могат да очакват участниците в демонстрациите на 28 януари, които се проведоха в цялата страна?

- Сегашните управници могат да подходят по два начина срещу протестното движение. Първо могат за забранят всички тези акции и второ могат да се опитат да наложат демонстративни наказания. Най-малко 40 души бяха арестувани. Някои вече са освободени, а други са в предварителния арест. Най-важното е, че хората вече не се оставят да ги сплашват. Те са наясно, че ако продължат да се страхуват, властите ще им препречат единствения останал път да изразяват своите политически възгледи, а именно - да демонстрират.

 

На 29 януари американското министерство на финансите публикува списък на руски олигарси и висши държавни чиновници, приближени до Кремъл. Как оценявате т.нар "Доклад Кремъл"?

- Списъкът трябваше да бъде значитено по-дълъг. Това е само корумпираното ядро. Това са хората, които се ползват от облагите на корупцията в Русия. Лично аз бих наложил индивидуални санкции на всички.

 

Какво искате да постигнете с обявения от Вас бойкот на изборите? Вярвате ли, че изборите изобщо могат да доведат до смяна на авторитарния режим в Русия?

- Разбира се, че вярвам в това. И затова се кандидатирах за изборите. Пътувах из цялата страна. Държах речи. Посетих и региони, които минават за абсолютно пропутиновски, като региона Кемерово например. Разговарях с хората и в Новокузнецк. Сигурен съм, че Путин може да бъде победен на избори. Честно казано, и той го знае много добре. Затова и не ме допуска да изборите.

 

Говори се, че Русия няма нужда от Майдан и от революция. Същевременно се казва, че само Вие можете да изкарате толкова много хора на улицата. Докъде се простира, според Вас, границата на мирния протест?

- Първо, аз не съм единственият, който може да призове много хора да протестират. В Русия има множество прекрасни хора, които провеждат демонстрации в различни региони. Освен това, не аз изкарвам хората на улицата, а мисълта им за несправедливостта. Путин сам изкарва хората на улицата със своята корупция и с нескопосаното си управление. Пределно ясно е къде е границата на мирния протест. Там, където има насилие, всичко изглежда като бунт или революционна ситуация. Но понастоящем в Русия се провеждат абсолютно мирни протести. Всички виждаме, че настроенията на демонстрантите са много по-миролюбиви от тези на властите, които превръщат всяка демонстрация във военна операция.

 

Може ли от путиновото мнозинство да бъде създадено обществено мнозинство, което иска промяна?

- Няма путиново мнозинство. Има хора, които илюзорно вярват, че Путин е незаменим. Ние разговаряхме с много хора в цялата страна. Когато ги питаме защо гласуват за Путин, те отговарят: "Защото няма друг. Ние не го харесваме, но просто няма друг." Точно на това се крепи и режимът на Путин. Той няма мнозинство. Ние можем да създадем собствено мнозинство, защото работим упорито и преследваме истински цели. Ние говорим за бедност, несправедливост, нечестно разпределение на благата, както и за растящите разходи за здравеопазване и образование. Всъщност ние образуваме едно мнозинство, към което вече принадлежат 30 процента от жителите на големите градове. И ако продължим да работим в тази посока, това мнозинство ще стане още по-голямо. Това е и нашата задача.

 

Путин неизбежно ще получи четвърти мандат. Много хора вярват, че след изборите ще се засилят репресиите, не само срещу Вас, но и срещу Вашите последователи. Подготвени ли сте за това?

- Путин не е на власт от вчера. Той е на власт от 1999 година насам. Ние виждаме, че след всяко негово преизбиране репресиите се засилват. Той не може да задържи властта си по друг начин. Затова и след тези избори репресиите ще бъдат засилени. Ние обаче сме подготвени и не се страхуваме. И няма да се предадем.

-----------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на това интервю е в „DW“

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n