Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

22 нови пълнометражни филма ще бъдат представени на 22. издание на СФФ

ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 22-рото издание на София Филм Фест ще бъдат показани 22 нови български пълнометражни игрални филма, произведени между март 2017 и март 2018. 

22!

Такова количество филми не са били произвеждани от повече от 25 години насам!!

Очевидно, нещо се случва.

Българското кино не е това, което беше.

14 от пълнометражните филми са произведени с подкрепата на НФЦ.

6 от пълнометражните филми са произведени с подкрепата на БНТ.

6 от пълнометражните филми са произведени без никаква национална подкрепа!

 

Кои са българските игрални филми на фестивала?

 

22-рият София Филм Фест се ще бъде открит на 7. март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга”. Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, отличен в Кан като проект с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast, „Áга“ ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале 2018. Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова („Ред карпет“), която работи с Милко Лазаров от успешния му дебют „Отчуждение“, отличен с две награди от най-стария кинофестивал в света – този във Венеция.

 В Международния конкурс на СФФ са включени „3/4“ (2017), България-Германия на Илиян Метев и „Радиограмофон“ („Radiogram”, 2017), България-Полша на Рузие Хасанова.

 Световна премиера в програмата на фестивала ще има филмът-омнибус „8'19"“, състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев. Продуцент на проекта е Българската национална телевизия, изпълнителни продуценти са ВИП Медиа Филм (Владимир Люцканов и Тони Бачурова).

Детският филм „Смартфонът беглец“ на Максим Генчев, продуциран от „Амрита Арт“ - Златина Филипова, също ще бъде със световна премиера.

Със софийски премиери пред фестивалната публика ще бъдат представени „Моторът“ на Валентин Гошев и „Малко късмет за по-късно“ на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков.

 С прожекции във фестивалната програма ще бъдат представени и 15 игрални филми, които вече имаха своите премиери на голям екран в София и България. Това са: „Посоки“ на Стефан Командарев, „Кораб в стая“ на Любомир Младенов, „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги, „12 А“ на Магдалена Ралчева, „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Бензин“ на Асен Блатечки и Катерина Горанова, „Лили рибката“ на Ясен Григоров, „Секс академия – мъже“ на Георги Костов, „Трансгресия“ на Вал Тодоров, „Нокаут или всичко, което тя написа“ на Ники Илиев, „Воевода“ на Зорница София, „Привличане“ на Мартин Макариев.

„Бандит“ на Оги Стоилов/Август Кинг е в основната програма/извън конкурса, а „Възвишение“ на Виктор Божилов и „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков са и в Балканския конкурс.

 Документалните премиери в програмата на фестивала включват 11 филма.

Сред специалните фестивални прожекции са 5 копродукции с миноритарно българско участие и една пълнометражна анимация.

Равносметката - на 22-рия София Филм Фест ще бъдат представени общо 46 български пълнометражни игрални и документални филма!

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n