Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Докога ще се срамим от истинското име на връх Свети Никола?! 

patriaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

В днешния празничен ден прага на златокуполния храм „Рождество Христово“ в гр. Шипка прекрачиха президентът Румен Радев и патриарсите на България – Неофит, и на Русия – Кирил.

Мнозина очакваха, че земята ще се разлюлее, когато в черквата понечи да влезе и председателката на Парламента – Цвета Караянчева – която наскоро произнесе публично обидни, кощунствени думи по адрес на Българската православна църква, наричайки я „тъмна сила“. Но Господ ни спести земетресението, като ни остави само срама да имаме подобна неадекватна политичка.

В храма на едноименния манастир„Рождество Христово“ двамата патриарси отслужиха благодарствен молебен. След това официалните лица се отправиха към историческия връх Свети Никола, който поради показателното българско безбожие при комунизма и сегашно „демократично“ безхаберие продължава да носи неоправдано името „Шипка“. При положение, че на 1 км в северна посока се намира истинският връх с това име - Шипка. О, свещена българска простота!

Програмата в подножието на Паметника на свободата започна със стихотворението „Опълченците на Шипка“, изпълнено от ученичката Калина Вълчева, призьор от Националния конкурс за рецитация „С обич към България“. Патриарх Кирил и патриарх Неофит отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и всички руски, финландски, украински, румънски, полски воини.

Слова пред хилядното множество произнесоха патриарх Кирил, казанлъшката кметица Галина Стоянова и президентът Румен Радев. Участниците в тържеството сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към героите от Шипченската епопея.

Утешително и правдиво прозвуча признанието на патриарх Кирил по време на гостуването му у нас. Негово Светейшество отбеляза приноса на българските православни мисионери и духовници, които през Х век са спомогнали за това християнството да навлезе в Русия и на разбираем език да просвети в православната вяра руския народ. Така българският и руският народи стават неразривно свързани от близък език, сродна култура и обща духовна традиция. Руският патриарх Кирил без колебание отдаде дължимото признание на Българската църква и българския народ като заключи: "Без българското Православие нямаше да има руско Православие. А ако го имаше, то би било съвсем различно."

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort