Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Кремъл загуби дело в международен арбитражен съд – и се нацупи…

gazИлиян ВАСИЛЕВ

Русия обяви поредната газова война на Украйна и по дефолт - на потребителите в ЕС /в това число и на България/, които разчитат на транзит през нея. След решението на Стокхолмския арбитражен съд,

който осъди Газпром да заплати нетно 2,6 милиарда долара на украинската страна във връзка с договора за транзит, Москва излезе извън кожата си. Тя не само отказа да изпълни решението на стокхолмския съд, към който сама се беше обърнала за да разреши спора с Нафтогаз и Укртрансгаз, но отказа и да достави вече платени и договорени количества от природен газ на Нафтогаз. Заместник шефът на Газпромекспорт Медведев дори си позволи да ехидничи, че "яйцата по Великден струват по-скъпо", в смисъл - искате газ в средата на зимата, ще плащате повече. В Украйна обаче използваха годините за да натрупат буферни количества за реагиране и сега, дори при пълно прекъсване на доставките, това ще се отрази в намаление на температурите на топлоподаването и съкращаване на до 10 % на потреблението.

Времето, в което се обяви решението на Стокхолмския арбитражен съд относно спора "Нафтогаз - Газпром" не може да бъде по-неподходящо за руския президент - само две седмици преди президентските избори. То не бяха санкции, не бяха загиналите в Сирия, не бяха неприятности у дома и срива в жизнения стандарт и масовото недоволство, включително в сферата на сигурност, та сега и публичното унижение на загуба в международен съд.

И Путин реши да рискува, като игра ва банк - без оглед на последствията, защото е ясно, че ще има такива, и то огромни. Оня ден той дрънкаше с виртуални оръжия и плашеше Запада, а в същност тези, които искаше да впечатли, бяха неговите собствени съграждани.

В петък де факто нареди на Милер да обяви пълна газова газова война на Украйна, за да спаси репутацията си и се покаже като твърд лидер пред избирателите си. С този ход той на практика обрича не само "потоците", но и изобщо шансовете на Газпром да съхрани позициите си на европейския газов пазар. Защото не става въпрос само за транзита през Украйна, а и за реверсивни доставки през Северен поток за Украйна.

На Алексей Милер е наредено да анулира незабавно всички договори с Украйна - включително договора за транзит, и отново в средата на зимата при най-ниските сезонни температури. Това не може да бъде изненада, поне не за хора преживяли предишните прекъсвания на газовите доставки.

Не и за българските политици и шефове на газови дружества.

Въпросът е, че благодарение на тоталното пренебрежение на българските газови дружества към диверсификацията, София отново е поставена пред почти стопроцентна зависимост, без никакви алтерантивни договори за маршрути и доставчици.

С отказа си да изпълни неизгодно за нея решение на международен арбитражен съд, Москва да факто зачеркна логиката в изпълнението на решението на аналогичен съд по делото на НЕК с Росатом, по който платихме над 600 милиона евро. Излиза, че щом нещата са в нейна полза, решенията са валидни, щом не са, както в случая по делото „Юкос“ и Ходорковски - негативни, следва отказ.

Това поставя поредното изключително тежко предизвикателство пред българското председателство на ЕС, защото преговорите с Русия в тази сфера не са силната ни област. От думите на Милер, който е само говорител на Путин, следва че Москва незабавно прекратява всички договори с Украйна, включително договора за транзит, което на практика поставя всички европейски компании и потребители, които разчитат на транзита през Украйна - пред тотална неизвестност.

Поне четири западни компании бяха предложили на Булгаргаз през последните три години да сключат договори за доставки при извънредни обстоятелства, които с времето можеха напълно да заместят доставките на Газпром, за да не треперим от капризите на Кремъл. Такъв сега има само с ДЕПА, но пък гръцката компания няма значителни количества газ. И сега сме отново в положение партер. По наш избор.

Путин е под огромен натиск да обясни на руския народ - защо да гласуват за него, след като всичко около тях се променя в негативна посока.

Затова се очаква руският президент да става все по-агресивен и ирационален.

Въпросът е - дали ще се ограничи само с газова война спрямо Украйна?!

Заедно с руския патриарх от Москва пристигна нова честитка за националния ни празник 3. март - заплахата от прекъсване на доставките и нова студена зима. Братски чувства, казват.

-----------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този анализ е в блога на автора.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort