Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Скулпторът Живко Седларски създава екстравагантни светове

sedГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Старинният град Фужер в областта Бретан, Западна Франция заложи на българска скулптура в надпреварата си с намиращия се наблизо град Лавал.

От години двете живописни градчета се съревновават за по-добра визия и повече атракции за своите жители и гости. Местната управа на Фужер избра една от скулптурите на българския автор Живко Седларски за атракция на градския парк. Ефектната скулптура – дърво от стомана, високо 3,5 метра привлича вниманието и любопитството на всеки, който мине покрай него. Гигантското дърво е най-интересно вечер, когато го осветяват специални прожектори.

Стоманените дървета на скулптора Живко Седларски, който от 27 години живее и твори във Франция, се появяват на кръстовища, в обществени и частни паркове и пространства. Над 10 са дърветата му от метал, високи над 3 метра. А по-малките, с височина от 27 - 30 см. до 1 - 3 метра са над 30. Най-високото дърво, създадено от автора, с височина 6,5 метра се намира в Лион.

През последните десет години творецът създава и скулптури на женски фигури в рокли. Повечето от тях красят галерии и открити пространства в различни държави по света, дори в Китай. В България могат да се видят две от ефектните „метални” рокли на скулптора. Едната е пред гранд хотел „Поморие“, а „Бягаща по вълните” е в парк „Изгрев” в Бургас. Живко Седларски е роден в Елхово през 1958 година. Завършва Националната художествената академия, но истинската школа за него е ателието на баща му - художника Кольо Седларски.

sed

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n