Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Той дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик, каза президентът

rrГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Патриарх Кирил дойде в България като духовен водач, но избра да си тръгне като политик. Това заяви държавният глава Румен Радев, коментирайки визитата на патриарха на Русия у нас и отправените от него упреци

срещу България и нейния президент пред журналисти. Но аз не съм само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи, добави Радев. Нашата признателност към Русия е признателност на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойнство. Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и от това посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за съслужението за нашето Освобождение, подчерта още Румен Радев.

Все пак, мъчителен за гледане бе гърчът на българските русофили /платени и безплатни/, които в опита си да оправдаят финалното поведение на патриарх Кирил застанаха в противоестествени антибългарски пози, противоречащи на здравия разум. Накрая, нека припомним на президента Радев, че няма нищо страшно в това човек да еволюира в своите схващания. Пример е пламенният русофил Стамболов, който след провала на Старозагорското въстание бяга в Стамбул, за да търси защита и подкрепа от граф Игнатиев. Какво са си говорили двамата, не е документирано. Но тази среща отваря очите на младия революционер, че политиката е нещо мръсно и няма нищо общо с чувствата.

----------------------------------------

Новината е по информация на БГНЕС

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n