Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Експертите от „Европа Ностра“ ще изготвят спасителен план за действие

buГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Летящата чиния на Бузлуджа е класирана сред седемте най-застрашени културно-исторически обекта в Европа, според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Фондацията „Проект Бузлуджа“ на младата архитектка Дора Иванова е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.

Това стана ясно на дадената днес пресконференция от арх. Дора Иванова и старозагорския областен управител Гергана Микова.

„Попадането на Бузлуджа сред 7-те най-застрашени обекта в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго неслучайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“, обясни арх. Иванова.

„Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога, каза още арх. Иванова.

Гергана Микова сподели, че се обмисля привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. „Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, каза г-жа Микова. Тя напомни, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана. Когато метеорологичните условия позволят, на върха ще бъде закаран специален фургон за нея.

Очаква се експертите от „Европа Ностра“ да пристигнат в България през лятото. До края на годината трябва да е готов спасителният план за действие, който те ще изготвят.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort