Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Беседи за българската история ще бъдат изнесени в столиците на 10 страни

simГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

От 16. март професор Николай Овчаров заедно с проф. Пламен Павлов започва да работи по проект „Мисия България”. Инициативата ще представя българското културно наследство по света.

До края на месец май ще бъдат изнесени лекции в десет държави. Първата дестинация е Кишинев (Молдова), в обиколката са включени Екатеринбург (Русия), Ереван (Армения), Гент (Белгия), Пекин (Китай), Атина (Гърция), Никозия (Кипър), Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия), Любляна (Словения). В лекциите ще има акценти от книгата на Николай Овчаров „Най-кратката история на България”. Двамата професори ще говорят и за събитията до края на ХIV век. Включени са и 50 слайда, които представят най-интересните ни паметници и събития. Лекциите ще бъдат съобразени и със спецификата на всяка страна, така че ще бъдат различни и са предназначени не само за научната публика, но и за всеки, който се интересува от история и култура.

„Надявам се проектът да е като вестоносец на българската култура в чужбина и да продължи и след лятото на тази година”, посочи проф. Овчаров. Идеята му е по време на Българското председателство на Съвета на ЕС страната ни да бъде популяризирана в чужбина, а също и да се привлекат туристи оттам.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort