Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Измамникът Хосе Карлос Бариос Санчес твърди, че е получил 48 000 долара от „Раша тудей“

carlosГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Човекът, който през 2014 г. заяви, че е испански диспечер на полети в Киев и обвини Украйна, че е свалила боинга на Малайзийските авиолинии МН17, се оказва дребен престъпник. Хосе Карлос Бариос Санчес потвърди, че му е платено, за да започне измамата, разкрива разследване на журналисти, публикувано от организацията за разследване на организираната престъпност и корупцията OCCRP.

Веднага след свалянето на самолета на украинска територия, контролирана от подкрепяни от Русия сепаратисти, между Русия и Запада избухна скандал за вината за изстрелване на ракетата, която

уби 298 души на борда на боинга.

Един от потребителите на Twitter започна една от най-прочутите и значими измами по време на конфликта в Украйна – и именно думите на измамника Хосе Санчес по-късно бяха цитирани от високопоставен руски военен служител и в крайна сметка – от самия президент Владимир Путин.

Twitter потребителят Карлос тогава твърдеше, че е ръководител на полети, наблюдаващ трагедията, която се разгръща, от кулата на летището в Киев. Неговата поредица от драматични туит-публикации даде основание да се предположи, че Украйна е свалила самолета и се опитва да прикрие вината си.

Ето едно от твърденията на Карлос, специално отразено в руските държавни медии и Twitter: „два украински бойни самолета прелетяха близо до Боинг 777 малко преди да изчезнат от радара“.

Дори президентът Владимир Путин се позова на твърденията на испанския „въздушен диспечер“ в интервю за Оливър Стоун.

"Доколкото ми е известно, веднага след тази ужасна катастрофа един украински въздушен диспечер - мисля, че той е специалист от испански произход - обяви, че е видял военен самолет в коридора, предназначен за граждански самолети. Там нямаше други военни самолети, освен тези на Украйна",

казва Путин в руската версия

на книгата на Стоун.

Twitter закри акаунта малко след инцидента с MH17 и Карлос изчезна.

Но кой беше Карлос? Защо е работил в Киев испански регулатор на въздушното движение? Къде бяха докладите, потвърждаващи твърденията му?

Петмесечно разследване от RISE Project, румънска група за разследване и журналистика, базирана в Букурещ, и Радио Свободна Европа / Радио Свобода, установи, че Карлос е бивш затворник от Испания, задържан преди това от румънската полиция за предполагаеми измами.

Журналистите проследиха Хосе Карлос Бариос Санчес чрез испанските съдилища и румънската система за наказателно правосъдие. В Испания Санчес е бил обвинен през 2004 г. за кражбата на повече от 11 000 евро от една асоциация. В крайна сметка той върна парите. През 2010 г. съдът нареди Санчес да бъде арестуван и вкаран в затвора за шест месеца, но репортерите не можаха да разберат за какво е бил обвинен. Властите издадоха международна заповед.

Той бе екстрадиран в Испания

през 2013 г. от Румъния, след като властите там го хванаха в измама като „представител на авиокомпания“, който обещававал на осем румънски граждани да работят за от 70 до 130 евро на час.

Държавната служба за обслужване на въздушното движение в Украйна, която ръководи управлението на въздушния трафик в страната, отрече някой с името Хосе Карлос Бариос Санчес някога да е работил като ръководител на въздушното движение "или на каквато и да е друга работа, свързана с управлението на въздушния трафик".

В крайна сметка репортерите се свързват с някой, за който се твърди, че е Санчес (известен още като Карлос) - и който излиза с нови провокативни твърдения за странната роля, която играе в конфликта в Украйна. Той избягвал да се срещне на живо с репортерите, но е разменил с журналистите имейли и съобщения с WhatsApp.

Санчес признал, че никога не е работил като ръководител на въздушното движение и че не е бил в Украйна по времето, когато MH17 е бил свален.

Той твърди, че му е

"казано какво трябва да напише"

в своя акаунт в Twitter и признал, че е получил "много пари, много големи суми от трансфери, дошли от Русия".

 Санчес заявил, че има аудио и видео файлове, потвърждаващи твърденията му, но заявил пред репортерите, че няма желание да отговаря на техните въпроси "безплатно" и че трябва да постигнат "споразумение" с него, за да продължат. Репортерите отказват да му платят.

Карлос казва пред репортери, че е получил банкови преводи от „Раша тудей“ /RT/, като компенсация за "това, което пише". В крайна сметка Санчес заявява, че е получил общо 48 000 щатски долара от руски източници като заплащане.

RT обаче отрича да е правила такива плащания.

"RT никога не е разрешавало никакви плащания на това физическо лице и следователно няма такива данни", каза говорителят на мрежата Анна Белкина пред репортери в имейл.

По време на общуването с разследващите репортери обаче Санчес настоя, че може да предостави доказателства, подкрепящи твърденията му за руска връзка с публикациите в акаунта му в Туитър, включително банкови записи и записи на разговори с служители на RT.

Едно международно разследване в крайна сметка установи, че MH17 е бил свален от руска ракета "Бук". Русия нарече резултата от международното разследване "пристрастен и политически мотивиран".

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort