Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Лилия Илиева бе удостоена с титлата „почетен професор“ от ЮЗУ

liliГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Проф. д-р Лилия Илиева, откривателката на "История на България" на Петър Богдан Бакшич, бе удостоена днес с академичното звание "почетен професор". Тържествената церемония се състоя в аулата на ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград.

Званието връчи ректорът на университета Борислав Юруков. В знак на благодарност проф. Илиева му подари новото издание на старобългарския превод на Евангелието, направен от патрона на ЮЗУ – Неофит Рилски. Да припомним, че Историята на България, написана от Петър Богдан и предшестваща с един век тази на св. Паисий Хилендарски, бе отрита миналата година от проф. Илиева в частна колекция в Италия.

Проф. д-р Лилия Илиева е завършила Софийския университет със специалност „българска филология“, където следва по още две специалности „философия“ и „китайска филология“. Тя е дългогодишен ръководител на катедрата по български език към Филологическия факултет, една от създателите на ЮЗУ и първи преподавател там. Специализирала е в Москва, Китай, Дания, Елинор, Санкт Петербург и Белград. Владее английски, руски, сръбски, хърватски, френски, китайски. Тя е една от най-представителните фигури в областта на науката и по-конкретно в общото езикознание.

 

-----------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort