Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

ЕС ще даде още 3 млрд. на Ердоган, България му поиска 10 млрд. за тракийските бежанци

erdГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Европейският съюз споделя общи геостратегически интереси с Турция в областта на енергетиката и сигурността, но също така настоява за освобождаването на задържаните от Анкара европейски граждани.

Това стана ясно от провелата се снощи във Варна среща на върха ЕС - Турция, чийто символичен домакин беше българският министър-председател Бойко Борисов. На съвместната пресконференция след приключването на срещата, българският премиер я определи като конструктивна, на която са поставени всички въпроси. Доналд Туск заяви, че Турция и ЕС остават много важни партньори по темата за бежанците. В същото време той призова Турция да спазва демократичните стандарти и човешките права. Председателят на Европейския съвет изрази своите притеснения относно турските действия в Егейско море и Средиземно море, а също така в Африн и Турция. Според Туск срещата във Варна е от изключително значение. „Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще“, каза той.

Президентът Ердоган се надява, че периодът на лошите отношения между ЕС и Турция е останал в миналото. Той поиска либерализация на визовия режим и ускоряване на процеса за приемането на неговата страна в ЕС. Ердоган се оплака, че страната му е получила само 1,8 милиарда евро от обещаните пари за бежанците, които вече са надхвърлили 4 милиона на турска територия. Турският президент подчерта, че въпросът за борбата с терора е много важен. „Турция е цел на редица терористични организации, с които тя се бори извън своите граници, и в своите граници“, каза той и добави, че само през миналата година Анкара е унищожила 3000 терористи на „Ислямска държава“. „Операциите, които осъществяваме срещу терористичните организации, допринасят за сигурността не само на Турция, но и на Европа. Не искаме критики, а да получим подкрепа. Уважаваме човешките права и свободи“, заяви Ердоган. „Нашите операции с борбата с тероризма ще продължават, докато продължава да има опасност от тероризъм“, закани се той.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви: „Може би съм малко тъжен от състоянието на отношенията между ЕС и Турция. Няколко години вече подкрепям това да станат член на ЕС. Аз съм гарант, че ще продължат преговорите с Турция”. Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да ѝ благодарим много“, каза председателят на ЕК. Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер. Едновременно с това председателят на ЕК зае категорична позиция по отношение на турската намеса в Сирия и поиска заловените от Анкара гръцки граничари да бъдат освободени незабавно.

Премиерът Борисов заяви, че каналът за диалог между Турция и ЕС трябва да продължи да работи. Той посочи, че сме поставили всички въпроси пред Ердоган, свързани с турската намеса на изборите и имотите на тракийските българи, които са прогонени от турската армия по време на Междусъюзническата война. Борисов заяви, че Турция ни е отвърнала с контра-претенции и списъкът е много дълъг. Той включва: имотите на мюфтийство, Възродителния процес, пенсиите на изселниците, управлението на водите, опазването на културните паметници. „Най-важната си цел, която поставихме да си гарантираме външната си граница, като граница на Шенген“ е изпълнена“, подчерта Борисов.

-------------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort