Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Кажете си молитвата, отломки може да достигнат Испания, Португалия, Франция и Гърция

stГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Китайската космическа станция „Тянгун 1“ не на шега ще падне на Земята на 1-ви април. Това показват последните изчисления на астрономите, които вече имат по-точен прозорец за събитието, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА). Учените изчисляват, че от следобед на 31-ви март до следобед на 1-ви април е най-вероятният прозорец за навлизане на „Небесния дворец“ в атмосферата. След Съвета по сигурността в МС министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че Българската армия е готова да реагира и че за сега няма причина за безпокойство. Няма реална опасност, не трябва да се изпада в излишна паника. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, изнасяйки информацията към момента за падащата китайска космическа станция.

Каракачанов информира, че всички необходими мерки са взети от нашите химически модули. На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на България, в продължителност 15-20 секунди. Теоретичните шансове при разпадането ѝ отломки от нея да паднат над територията на България са 0,01 процента. Но въпреки това всички необходими мерки от страна на българската армия, химическите модули към българската армия, които при подобни ситуации реагират, са взети, заяви министърът на отбраната.

Това, което трябва да знае населението, е, че ако това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат и докосват. Учените предполагат, че станцията ще се разпадне при влизането си в плътните слоеве на атмосферата и по-голямата част от парчетата ще изгорят, но все пак е възможно такива с маса до 100 килограма да стигнат до земната повърхност. Най-вероятно те ще рухнат в океана, но учените предупреждават Испания, Португалия, Франция и Гърция, че част от тях може да достигнат до територията на тези страни. Както подчертават експертите, вероятността да пострада човек е изключително малка. Станцията „Тянгун 1“ тежи 8,5 тона и има дължина 12 метра и диаметър 3,3 метра. Тя е изведена на орбита през септември 2011 година. През следващите две години с нея се скачваха два пъти космически кораби. След това полетът премина в неуправляем режим. Според професора от Университета на Централна Флорида Роджър Хендбърг, контролът върху станцията е изгубен заради изчерпано гориво за корекционните двигатели.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort