Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Две искания досега бяха отхвърлени от „демократичните“ ни президенти с комунистически мотиви

svetinikolaХристо ХРИСТОВ

Нова подписка с искане до президента Румен Радев да бъде върнато най-старото име Свети Никола на старопланинския връх, където през 1935 година е осветен от цар Борис ІІІ Паметникът на свободата, тръгва от Стара Загора и Габрово.

Обществената инициатива е провокирана от новото изследване на казанлъчанина историк проф. д-р Петко Ст. Петков от великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ под наслов „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“. В томчето, издадено преди броени дни от ИК „Български бестселър“, ученият припомня, че по силата на тоталитарен указ от 1977 година в момента на сакралния за българи и руси старопланински проход има два върха с едно и също име - Шипка.

По-високият (1326 м), на който е монументът, фигурира в десетки карти (руски и немски отпреди и по време на Освободителната руско–турска война) като свети Никола. В съседство е и истинският, възпят от дядо Вазов връх Шипка (1232 м). На него по време на войната е бил разположен командният пункт на генерал Столетов, неотдавна дори беше възстановена и землянката му. Връх Свети Никола се споменава от пътешественика Феликс Каниц и пруския военачалник Молтке, чешкия историк Иречек и много други. За този топоним говори пред султанския съд дори разгроменият от русите Сюлейман паша, а в стенографските протоколи от учредителното Велико народно събрание през 1879 е взето решение на връх Свети Никола да бъде въздигнат храм-паметник.

По ирония на съдбата може би единственият у нас връх, кръстен преди столетия на православния светец, сменя името си след 9 септември 1944 година с указ № 557 на президиума на НС на НРБ от 17 ноември 1951 г. и става Столетов връх. Със същия указ е преименуван и връх Али ботуш на планината Славянка, който става Гоцев връх. 26 години по-късно, след докладна от някогашния първи секретар на ОК на БКП в Стара Загора - Вълчо Найденов, вождът Тодор Живков, в качеството си на председател на държавния съвет го прекръщава на Шипка.

Второто преименоване води до пълно объркване, както сред историци, така и сред екскурзоводи, които се чудят как да представят пред туристите сраженията за отбраната на прохода, коментира проф. д-р Петков. Той е категоричен, че прекръщаването е станало под натиска на група местни „патриоти“, макар самият Живков много добре да е знаел истината. Запазено е негово слово, произнесено на 25 август 1957, в което някогашният Първи заявява: „Тук, на старопланинските върхове Шипка и Столетов…“. Под сурдинка се разказва, че смяната дошла след недоволство от страна на Леонид Брежнев, че чутовният връх е кръстен на… императорски генерал.

Искания за възстановяване на името Свети Никола е имало вече на два пъти, напомни ученият. През 2014 година едното е стигнало до президента Росен Плевнелиев, но той отказал - като аргументите много напомняли аргументите от Живково време. Имало и втори опит, но в началото на 2017 година неофициалният отказ бил „копие“ на първия.

Проф. Петко Ст. Петков е инициатор и за поклонението в памет на Васил Левски да става на 18, а не на 19 февруари – така, както е според използвания у нас Григориански календар.

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort