Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Съхранените мозайки са сред впечатляващите паметници на римската култура

bazГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Кандидатурата на Епископската базилика на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. 

„Епископската базилика в Пловдив, със запазените в нея мозайки, е уникален паметник, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и конкретно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното наследство“, коментира министърът на културата Боил Банов. По думите му, базиликата е сред най-впечатляващите паметници по българските земи от Римската епоха. По тази причина министерството убедено подкрепи инициативата на Община Пловдив и Фондация „Америка за България“ за включването ѝ в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

„Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното наследство и така доказва, че обединяващи за Европа са културата, образованието и общите ни ценности“, каза българският посланик във Франция - Ангел Чолаков.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

abbort