Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

В Мостар Борисов предупреди Сърбия и Косово да не саботират балканската среща в София

mostГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

С призив към всички лидери на Балканите да проявят разум и да устоят на провокациите, които зачестяват напоследък, се обърна Бойко Борисов след срещата си със сръбския президент Александър Вучич днес. На нея бяха обсъдени ситуацията в региона и развитието на инфраструктурните проекти, които осигуряват свързаност между страните тук и останалата част от Европа.

"През последните няколко години всички с радост наблюдаваме как икономиката и инвестициите вървят нагоре. В едно нещо съм абсолютно убеден – ЕС иска мир и просперитет на Балканите", каза Борисов на съвместната пресконференция с Вучич.

 „Обаче настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така“, коментира Борисов, визирайки инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, войната в Сирия. Той приветства усилията на сръбския президент Вучич за запазване на спокойствието в преговорния процес с Прищина и на мира. 

Борисов изрази оптимизъм за провеждането на Срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово. „Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17. май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n