Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Отидох в космоса и не срещнах Бог"? Тези думи са на Хрушчов, а не на Юрий

iurГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес, на 12. април, човечеството чества Деня на космонавтиката. В сегашната епоха на информационно разточителство, към личността и делото на Юрий Гагарин има най-различни гледни точки. Някои дори не приемат за истина и факт полета на първия човек в Космоса. Друга версия твърди, че Гагарин силно вярвал във Всемогъщия, макар че атеистичното Съветско правителство му приписва известните думи, че се огледал в космоса и не видял Бог.

Първият космически полет на 12 април 1961 г. продължава 108 минути . Изглежда, че Съветският съюз е излъгал по редица въпроси от космическото пътуване, проведено през 1961. Например те скриват, че Юрий се приземява на повече от 200 мили от очакваното, разяснява нова книга, за първия полет, написана от Первушин. А човекът, който твърди, че първият космонавт изрекъл безбожните слова за отсъствието на Бог в космоса, е Хрушчов. Никой друг никога не е чувал тези думи от Гагарин и те никога не са повтаряни от него. Въпреки това комунистическата партия широко ги разпространява, с цел да пропагандира своята безбожна идеология.

Всъщност Гагарин е бил кръстен мирянин на Руската православната църква. Но поради натиска на комунистическата власт, той е пазил това за себе си. В книгата е публикувано и писмо от Гагарин към семейството му, в което той съветва съпругата си да не скърби твърде много, ако не се върне. „В крайна сметка животът си е живот и няма гаранция за никого, че утре няма да му се счупи колата и да загуби живота си.“

Истината е, че „Гагарин беше вярващ православен християнин през целия си живот", казва Валентин Петров, професор в Руската въздушна академия и личен приятел на космонавта. „Той винаги изповядваше Господа, когато и да го провокираха, където и да се намираше“.

През 2007 г. Мария Баниари публикува статия със заглавие „Юрий Гагарин, християнинът“. В нея тя разказва за неговото посещение на рождения му ден през 1964 г. в Троице-Сергиевата лавра, където се срещнал с помощник-игумена. Там той си прави снимка, като казва на свещенослужителя: „Това е за тези, които не вярват“. На нея после собственоръчно написва: „С най-добри пожелания, Юрий Гагарин“.

Петров казва, че така известната фраза, която приписват на Юрий, е изречена от Хрушчов. Той е заявил това на една от срещите на Централния комитет, чиято цел е била да разпространява антирелигиозната пропаганда.

„Хрушчов подигравателно казал следните думи: Защо не удари спирачките пред Бог? Ето го Гагарин, който летя до космоса и въпреки това, дори той не Го е видял никъде.“

Веднага след тази среща думите на Хрушчов били приписани на Гагарин, защото той се ползваше с по-голямо доверие пред хората. Всъщност, Гагарин трябва да бъде запомнен с други, съвсем различни думи, смята неговият приятел: „Винаги ще помня какво казваше Юрий: Не е възможно астронавт да бъде повесен в космоса и да няма Бога в ума си и в сърцето си“.

-------------------------------

източник: theorthodoxchurch.info

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n