Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Първата жертва на новата руска отрова е шефът на „Рос бизнес банк“ през 1995

noviГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Сергей Скрипал, двойният агент който беше отровен във Великобритания, не е първата жертва на смъртоносния токсин. Оказва се, че "Новичок" е  направил своя смъртоносен дебют още преди 23 години. 

Репортери припомниха, че вещество от тази група химикали е използвано за убийство на руски банкер през 1995 г. Руските власти гневно отрекоха, че "новичок" въобще някога е съществувал. Но нови доказателства, открити в Русия, показват не само, че цяла група вещества, наречени „новичок“ наистина съществуват. Нещо повече - с тях вече са се сдобили и престъпници, след като са били произведени в правителствена лаборатория през 1994 година. А оттогава с тази отрова са били убити поне двама души.

Репортери на "Новая газета", партньор на Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP), проследиха архива на наказателно дело от 1995 г., при което

руски банкер и неговата секретарка бяха убити

с такава отровна субстанция. Следствените материали показват, че достатъчно количество отрова за създаване на стотици потенциално смъртоносни дози е попаднало в ръцете на престъпниците. Отделно наказателно дело срещу човека, отговорен за разпространението на веществото, е класифицирано като "строго секретно" и никога не е било приключено.

Москва гневно отрече всяка своя роля в аферата „Скрипал“. В отговор на британските обвинения, руското правителство обяви, че всички съветски програми за развитие на химическо оръжие са преустановени през 1992 г. и че до 2017 г. всички останали запаси са унищожени. Освен това властите заявиха, че съединение, наречено „новичок“, изобщо не съществува.

"В Руската федерация не се провеждат научно-изследователски програми под името "Новичок", заяви на заседание на Съвета за сигурност Василий Небезия, постоянен представител на Русия в ООН.

Сергей Рябов, заместник-министър на външните работи на Русия, също настоя, че нито в Съветския съюз, нито в Руската федерация съществуват програми за разработване или производство на химическо оръжие под името "Новичок". Официалният говорител на министерството Мария Захарова повтори тези твърдения по руските телевизионни канали.

Но според документите от руското наказателно дело № 238709, работата по такова вещество продължава "в периода преди 1994 г." и еквивалентът на стотици смъртоносни дози е бил даден или продаден на престъпници през 1994 и 1995 г. В преписките по делото, идентичността на веществото се нарича държавна тайна. Въпреки това специалисти, с които са се свързали репортерите на „Новая газета“, го определят като принадлежащо към групата Новичок.

Убийство по телефона

Делото започва през август 1995 г., след внезапната смърт на Иван Кивелиди - тогавашният ръководител на частна банка "Рос бизнес банк" - и неговата секретарка Зара Исмаилова. И двамата са били отровени. Разследване на работното място на Кивелиди и на предметите в неговата канцелария разкрива, че отровата е била поставена под гумената капачка на телефонната слушалка на банкера. Субстанцията е била използвана в много малки количества и е оставила едва забележима следа.

Съдебните медици установяват, че "при контакт с гола кожа, замърсеният телефонен приемник е причинил щети, които са се оказали фатални". Веществото, което е отровило банкера, е очевидно с необичайна сила. Независимо от малката дозировка, материалите по делото го описват като ужасяващо – сред пострадалите са бодигардът на Kивелиди, посетители на кабинета му, чистачката и осем полицейски служители. Всички пострадали развили симптоми с различна степен на тежест.

(Същото се случи и в Солзбъри, където не само Скрипал и неговата дъщеря, но и полицейски служители, пристигнали на мястото на инцидента, бяха засегнати. А на един офицер бе оказана интензивна болнична помощ.)

Скоро след това разследващите на убийството на банкера са разкрили източника на смъртоносната отрова. В хода на своето разследване те научиха от дирекцията на ФСС в региона на Саратов, че старши служител в Държавния институт за органична синтезна технология в затворения град Шикани, е участвал в "неразрешен синтез" на отровна субстанция през 1994 г.

(Тук е и паралелът - според доклад на британското разузнаване вече е била идентифицирана химическа инсталация в Шикани като произход на нервния агент, с който бе отровен Скрипал.)

 

Последната новина в случая „Скрипал“

След разразилия се дипломатически скандал, критици на реакцията на Запада, включително от самия Запад, настояваха да бъдат представени убедителни доказателства за твърдението, че Москва стои зад покушението срещу Скрипал. Уверенията от типа "най-вероятно е така" не им бяха достатъчни.

Но ето, че в случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря вече е направена още една крачка напред: експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) потвърдиха заключенията на Великобритания относно произхода на токсичната субстанция.

В частта от доклада на ОЗХО, която беше оповестена сега, експертите заключават, че за отравянето е използвано вещество с "много висока чистота". А това говори за държавно-военно участие в атаката!

Руското ръководство, очевидно ще продължи да отрича, че има нещо общо със случая и ще настоява, че е жертва на британско-американски заговор. Но поне на Запад вече никой не може да се държи така, сякаш няма доказателства. Същото важи и за хибридни играчи от сорта на Бойко.

К’во праим сега, брато?!

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n