Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

БПЦ е естествената църква – майка на Македонската църква

varГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На Светла сряда Вселенският патриарх прие във Фенер група студенти и преподаватели от Духовната семинария „Св. Климент Охридски“ в Скопие.

По време на срещата е била дискутирана и ситуацията с Македонската православна църква и по-конкретно стъпките, предприети от Българската патриаршия за преодоляване на схизмата в тази страна. Патриарх Вартоломей смята, че стъпките на БПЦ в тази посока са погрешни и не помагат за разрешаването на проблема. „Искам да съм абсолютно искрен с вас. Това действие на сестрата Българска църква е погрешно. То не помага. Усложнява нещата. Майката-църква на всички балкански народи е Константинополската. Това го казва историята. А това, което се обсъжда (идеята Македонската църква да признае БПЦ за църква-майка, бел. ред.), е изкуствено създадено майчинство. България не може да ви въведе в каноничността, в канонични отношения с другите църкви…“

Във връзка с това мнение на Вселенския патриарх, патриотите от ВМРО-БНД излязоха с официална позиция. Ето основната теза в нея:

„Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои народни, независими и сестрински църкви. Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени.

Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония.

Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия. Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност.“

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n