Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Рамо до рамо български и македонски бойци дефилираха в центъра на София

parГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Славният празник Гергьовден започна в София с тържествен водосвет за бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

След което военният парад по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия събра хиляди българи на площад „Княз Александър I“. По традиция парадът беше открит от вертолет „Ми 17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. Участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили и бяха представени над 50 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски. Над събралото се множество в центъра на София прелетяха 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили. Със затаен дъх хората наблюдаваха преминаването на вертолетите Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортния самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29. Веднага след тях на площада дефилира бойната техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 - мм самоходна гаубица „2С-1” - „Гвоздика“, бойни машини на пехотата - БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „Сани”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5). Овациите на публиката спечелиха военнослужещите от представителните блокове на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили”. За първи път в парада в София участие взе представителен блок на македонските Въоръжени сили от военнослужещи от механизиран пехотен батальон с командир подполковник Боро Латкоски. Преминаването на блока по площада премина под аплодисментите и одобрителните възгласи на многобройната публика.

Празникът продължи и в Ново село, Македония. „За мен е чест в Деня на храбростта и празника на Българската армия да бъда на това свято място, събрало костите на 71 български войници. Но не само тук – още на стотици подобни места, лежат синовете на България, които загинаха във войните за Освобождение и национално обединение.“ Това заяви президентът Румен Радев в словото си на Военния мемориал в Ново село. Днес там се проведe съвместно българо-македонско честване на Деня на храбростта. Главата на Македонската православна църква – архиепископ Стефан отслужи заупокойна молитва на Военният мемориал, който е възстановен и подържан с лични средства на д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”, и е едно от 471 български военни гробища в Македония, в които са положени тленните останки на български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата Световнa войнa. По време на комунизма, със заповед на диктатора Тито почти всички наши гробища на територията на Вардарската република за били вандалски взривени.

И още гергьовски новини – днес премиерът Бойко Борисов приветства братството на българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора по случай храмовия им празник. Премиерът участва в откриването на южното крило на манастира, чийто ремонт беше подпомогнат от българското правителство с над милион лева. Сградата бе пострадала от пожар през 1976 година. Борисов заяви готовността си да продължи да помага на БПЦ.

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n