Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Москва активира своите марионетки

belГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

България ще вдигне мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”. Премиерът съобщи днес, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът да бъде размразен.

Според Борисов, мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация обявиха, че са заинтересовани от изграждането на "Белене". На площадката на централата има два ядрени реактора, които страната ни поръча на Русия преди години. До момента България е вложила 3 милиарда.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене“. От българска страна е било подчертано, че евентуалната реализация на проекта ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. „Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия“, заяви вицепремиерът Дончев. Представителите на CNNC са потвърдили намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта „Белене“.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n