Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Каракачанов пита дали новите изтребители не може да се ремонтират у нас

griГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Вероятно предимство в конкурса за купуване на нови изтребители ще имат производителите, които могат да предложат инсталирането на допълнителни мощности за поддръжката на самолетите в България.

На последното си заседание правителството даде зелена светлина за стартиране на два от модернизационните проекти - за купуване на нови машини за пехотата и за нови изтребители. Проектите са на стойност 3.2 млрд. лв., като в отпуснатите от правителството пари е включен и ДДС. Разходите за новите изтребители за първи път са увеличени до 1.8 млрд. лв. Правителството е направило разчет двата проекта да бдат изплащани напред във времето. Така например машините за сухопътните войски трябва да бъдат изплатени до 2029 година, като първите 8 години заделяните средства ще са по 100 млн. годишно, а от 2026 година разходите стават 150 млн. лв., 2027 г. - 180 млн. лв. и продължават да растат до края на срока. Подобна е схемата и при изтребителите.

От проектите става ясно, че намеренията на правителството са тези два договора да бъдат сключени още тази година. Сред основните условия, които Министерството на отбраната смята да постави пред производителите, е инсталирането на допълнителни производствени мощности на територията на България, където да бъдат поддържани новозакупените изтребители. Такава опция вече е заложена при новите сухопътни машини.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n