Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Самоковското предприятие ще произвежда скъпата техника за нашия пазар и за износ

broГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Първият завод за бронирани автомобили в България отваря врати днес в град Самоков. Новата фирма е резултат от съвместното партньорство между д-р инж. Антон Стефов и инж. Петър Георгиев,

които са собственици съответно на International Armored Group и българската фирма „Самел 90“. Стефов живее от 1990 година в Канада, където придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка. През 1996 г. отваря собствена фирма, която се занимава с производството на бронирани автомобили за армията, инкасо автомобили, машини за полицията и специалните войски. Неговият бизнес партньор Петър Георгиев ръководи 54-годишната българската компания за производство на смутители и техника за нуждите на Българската армия и лед осветление. След срещи по международни панаири и шоута в продължение на 6 години д-р инж. Антон Стефов и инж. Петър Георгиев взимат решението да правят съвместен бизнес в малкия български град Самоков и така създават общата си компания SAMARM. Двамата твърдят, че общата им цел е такива автомобили да се произвеждат у нас, а не да се купуват от чужбина. В подкрепа на идеята им идва и информацията, че Българската армия се нуждае от модернизация и за тази цел планира да купи нова бронирана машина за Сухопътните сили. Условието, което военният министър Красимир Каракачанов е поставил е машините да са произведени в България и да се поддържат също у нас.

Направената инвестиция до момента за изграждането на цеха и закупуването на материалите е около 2 млн. лева и всичко това е направено за 5 месеца. По-скъпо обаче е ноу-хауто, което има машинният инженер и бивш офицер от запаса д-р инж. Антон Стефов, категоричен е бизнес партньорът му. Бронираният автомобил, който ще се произвежда в Самоков се казва „Гардиън„. Той вече е разработен от International Armored Group и се надяваме този автомобил да бъде внедрен за употреба от българските войски. Той отговаря на съвременните изисквания както по балистична защита, така и по бомбена. Неговите експлоатационни и гаранционни разходи ще бъдат значително по-ниски. Цената на автомобил 8х8 в света се движи от 2,5 до 5 млн. евро, а експлоатационните разходи са от 3 до 5 пъти по-големи от началната стойност. Разработката на един брониран автомобил 8х8 е изключително скъпа и се движи в границите на десетки милиони евро, включваща конструктивни разходи, бомбени и балистични тестови изпитания по Натовски стандарти, както и изпитания по окачване и проверка на всички системи в автомобила. „Бойните машини се класифицират в различни групи. В зависимост от балистичната и бомбена защита те се делят на Stanag 2,3,4. Тези стандарти са Натовски. Нашият автомобил е Stanag 3, който има защита от 8 кг. взрив под колелата.

Д-р инж. Антон Стефов добави, че готовият брониран автомобил ще бъде изпитан при тежки условия и му предстои да измине 1000 км. на специален полигон. „Вътре може да асемблираме и електроника, която досега не е слагана, както и нашите радио смутители, защото в последните години нашата армия изпраща военни в Афганистан, Босна, Ирак и без такива изделия те са като „пушечно месо“. Това не би трябвало да е така, след като ние продаваме хиляди бройки по света, нашата армия да не е купила една бройка, нали разбирате, че това е някакъв парадокс“, добавя бизнес партньорът му инж. Петър Георгиев. Д-р инж. Антон Стефов обяснява, че произвежданите у нас автомобили ще бъдат предназначени както за вътрешния, така и за международния пазар. Той е категоричен, че трябва да се върне и задължителната военна служба у нас и да не разчитаме на някой друг да ни защити при конфликт.

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n