Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

За пръв път българската и македонската делегации се поклониха съвместно в „Санта Мария Маджоре“

smmГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев и водените от тях официални делегации за пръв път почетоха съвместно делото на Светите братя Кирил и Методий в базиликата „Санта Мария Маджоре“ в Рим.

Тук през 867 г. папа Адриан II освещава славянската писменост и славянските книги. Борисов и Заев подчертаха значимостта на делото на св. св. Кирил и Методий, което допринася за духовността, просветата и обединението на славянските народи.

Българският премиер подчерта значимия принос на Светите братя, като припомни аргументите, с които са убедили папа Адриан II в равенството на нашата писменост с тази на другите народи. По думите на премиера, България и Република Македония показват, че празниците трябва да се отбелязват заедно, а не да са повод за раздори. Премиерът Зоран Заев заяви, че на днешния празник, който се отбелязва заедно от двете делегации, се е потвърдило истинското приятелство между България и Република Македония. Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация поднесе цветя и на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в Рим. Монументът беше открит през 2010 г. от премиера Бойко Борисов на площад „Торвалдсен“, в близост до парка „Вила Боргезе“ и Музея за модерно и съвременно изкуство.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n