Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Малки нашенци от Албания, Сърбия и Македония се включиха в ученическото шествие

decaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За първи път в София при тържественото отбелязване на 24. май - Ден на българската писменост и култура, в тържественото шествие на учениците от столичните училища участвуваха и малки нашенци от Западните покрайнини (Сърбия) и Македония!

Повече от 150 деца от Царибродско, Пиротско, Босилеградско, Скопско, Щипско участвуваха на традиционното дефиле в българската Столица. Всички наши малки сънародници с голяма радост получиха национални трибагреници, които гордо вееха по жълтите павета, след това имаха обед, а в програмата на посещението им бяха включени запознаване с историческите забележителности на София, както и посещение на Зоологическата градина, която отбелязва своята 129-годишна история от създаването си по времето на Княжество България. Инициативата се организира от Държавната агенция на българите в чужбина и МОН.

Освен това, със съдействието на фондация „Българска памет“ на д-р Врабевски, от Албания и Македония пристигнаха други 70 малки българчета, които също се включиха в празничното шествие в София. Съвместната инициатива между Фондация „Българска памет“, Частното средно училище „Цар Симеон Велики“ и училищата от Македония и Албания се провежда за поредна година и е част от активностите на Фондацията за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата диаспора в съседни на ЕС държави – Сърбия, Република Македония (БЮРМ), Албания, Молдова и Украйна.

За младежите бе подготвена богата и тематична образователно-културна програма. На 23. май празничните дни за младежите започнаха с интерактивна сесия, за да се опознаят по-добре, а в духа на празника доц. д-р Ана Кочева им изнесе интересна лекция на тема „Кирило-Методиевият език – европейски и световен“. Зам.-председателят на сдружение „Толкова близо, толкова далече“ Снежана Йовева пък ги потопи в света на дигиталната култура, разкривайки какви са иновативните форми за запазване и разпространение на културната ни идентичност. Трансграничното сътрудничество продължава и на 28. май, когато Фондация „Българска памет“ организира семинар по „Роботика и дигитални умения“ в Струмица, Р. Македония. В него ще участват повече от 200 деца от Струмица и Делчево, които ще се срещнат с изявени личности от различни сфери на високите технологии и дигиталното предприемачество.

 

 

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n