Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

След погалване от папата, той откри паметник на Вазов в Загреб и площад „Д. Пешев“ в Киев

vazovГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Министър-председателят Бойко Борисов кръстоса за няколко дни половин Европа. След като на 24. май със Зоран Заев се поклониха пред делото на светите Солунски братя в „Сан Клементе“,

на 25. май премиерът ни бе приет от главата на римокатолиците. На 26. май той посети Хърватия и откри паметник на Иван Вазов в Загреб. Монументът е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин. Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително „Под игото“, публикуван в гр. Крижевци през 1898 г.

На следващия ден - 27. май - премиерите на България и Украйна откриха в Киев площад на името на нашия парламентарист Димитър Пешев. През месец март, във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна, украинският парламент приема решението, с което малък площад в центъра на столицата е кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10. март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n