Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

До него са стигнали външните министри Димитров и Кодзияс

zahГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Външните министри от ЕС обсъдиха днес в Брюксел напредъка на Македония в европейската интеграция на работна закуска. “Благодаря на всички колеги за подкрепата за софийската Среща ЕС - Западни Балкани.

Добрата новина е, че колегите Димитров и Кодзияс са постигнали принципно съгласие по името на Македония и очакват техните премиери и правителства да одобрят и обявят това”, каза Захариева.

По инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева съвместно с нейната колега от Австрия Карин Кнайсел първите дипломати от Съюза проведоха работна закуска с министъра на външните работи на РМакедония Никола Димитров. Той информира колегите си за състоянието на преговорите за името с Гърция, като заяви, че очаква положително развитие. Димитров благодари на Българското председателство на Съвета на ЕС за изградената положителна атмосфера в региона, за поставянето високо в дневния ред на интеграцията на Западните Балкани и за това, че България е добър съсед. На последвалия Съвет “Външни работи” е било обсъдено последното развитие относно Иран, ситуацията след изборите във Венецуела, ескалацията в Ивицата Газа и подготовката на новото споразумение със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн.

 

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n