Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Най-после ще бъде деблокирано присъединяването на Скопие към НАТО и ЕС

dimГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Република Северна Македония" е най-вероятното наименование, за което двамата външни министри Никола Димитров и Никос Кодзияс са се договорили при последната си среща.

Това съобщи македонската телевизия "Телма", която се позовава на дипломатически източници. Двамата министри са одобрили и конкретен план от 11 точки за окончателно разрешаване на спора за името. Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция в телефонен разговор между двамата. След това министър-председателите ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението. Дипломатическите източници твърдят пред "Телма", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8. септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.

"Днес опозиционната Нова демокрация на практика призна, че е постигнато споразумение чрез призива си до премиера Алексис Ципрас да не приема договора, който ще позволи на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС", подчертава "Телма". Планът бе оповестен и от гръцките медии, които информират, че след като Споразумението бъде одобрено, Зоран Заев ще трябва да го представи в Народното събрание и да получи подкрепа с обикновено мнозинство. След това на срещата на върха на ЕС на 28. и 29. юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС, а на 11. юли в Брюксел ще получи и официална покана за членство в НАТО по време на срещата на върха на Северноатлантическия пакт. След провеждането на референдума и приемането на промените в Конституцията на Република Македония споразумението ще бъде внесено и в гръцкия парламент за ратификация.

-----------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n