Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

“Áга” донесе на Милко Лазаров още една награда – за най-добър режисьор

agaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Милко Лазаров и неговия странен, но вълнуващ филм „Áга“, продължават триумфалното си шествие по световните кинофестивали.

Последно българинът заслужи Наградата за най-добър режисьор на Шверинския международен филмов фестивал в Германия. А наскоро преди това “Áга” и Лазаров спечелиха Голямата награда за най-добър филм на международния филмов фестивал в Техеран - Fajr International Film Festival. В Иран тяхна конкуренция бяха филми на режисьори като Алексей Герман - младши и Семих Капланоглу, а в журито личаха имената на световни режисьори като оскаровия лауреат Милчо Манчевски.

„Áга“ разказва една небългарска снежна история за семейство ескимоси. Но по своето послание филмът е колкото универсален, толкова и български, тъй като разказва за проблема, свързан с разпадането на семейството. Лентата е с мажоритарно българско финансиране, но има френски и немски копродуценти. Заснет е в Якутия, Руската федерация.

Да пожелаем на Милко Лазаров още и още отличия. Ще очакваме представянето на „Áга“ на фестивала в Сидни, където той бе селектиран в състезателната програма, заедно с още 10 други филма от цял свят.

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n