Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Български предприятия ще работят по трите големи проекта за модернизация на армията

ffАндрей РАНГЕЛОВ

Министерството на отбраната е решено да ангажира в максимална степен българската отбранителна индустрия при реализацията на трите големи проекта за модернизация на армията.

Това стана ясно по време изложението „Хемус 2018”. На пресконфренция преди откриването на мащабната проява, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков представи подробности за работата на военното ведомство в областта на

 

армейската модернизация.

Той напомни, че първите два проекта – за бойна бронирана машина за Сухопътните войски и за многоцeлеви изтребител за Военновъздушните сили, вече са внесени от Министерския съвет в Народното събрание.

Предстои на 5. юни те да бъдат разгледани от Комисията по отбрана. Ще преминат през обсъждане и в други комисии. Величков съобщи и новината, че на 29. май Съветът по отбрана в МО е одобрил и третия проект – за многоцелеви модулен патрулен кораб, тип корвета, за българските Военноморски сили. По думите на Величков, по проекта за СВ акцентът е придобиване чрез лицензионен трансфер на технологии, с цел максимално участие на българската оръжейна индустрия. Тоест, не да бъдат закупувани готови продукти от производители, а да бъдат включени български компании, които да осъществят част от дейностите по изработването и по

интеграцията на бойната машина

обясни заместник-министърът. „В допълнение в този проект е включена и още една точка като условие към потенциалните кандидати в този търг. А именно – поддръжката, модернизацията, надграждането на тези машини през целия им жизнен цикъл, дори той да е 35 години, да бъде извършвано в България”, заяви той.

По отношение на многоцелевия изтребител от МО също са заложили изисквания, които предполагат максимално включване на българската индустрия и на ВВС. „В три области са разписани изискванията. Първата е да бъдат изградени български способности за поддръжка на придобитите самолети. Втората – да бъде развито индустриалното сътрудничество чрез коопериране с български компании. И третата област е изграждане на способности в отбраната”, заяви Величков. От кандидатите ще се изисква да осъществят обучение, с цел българските ВВС сами да извършват инспекциите в течение на жизнения цикъл на самолетите. Ще се изисква също ремонтът на възли, агрегати и детайли за изтребителите да бъде извършван в България, а ремонтът на средствата за наземно обслужване също да бъде прехвърлен като ноу-хау и като опит за извършване у нас.

По третия проект, за многоцелевия модулен патрулен кораб, МО ще изисква поне един от плавателните съдове

да бъде построен в България,

което предполага, че интеграцията на въоръжение и сензори ще се извърши у нас. Да не звучи вископарно, но така изпълняваме една не просто патриотична, но отговорна мисия към българската индустрия и към българския данъкоплатец, обобщи заместник-министър Величков бъдещото включване на родната отбранителна промишленост в работата по трите проекта.

В отговор на въпрос на журналисти той посочи, че след като бъдат обсъдени от парламентарните комисии, проектите на СВ и ВВС ще бъдат гласувани от Народното събрание. Паралелно с това МО подготвя RFI-тата (RFI, request for information – запитване за информация – б. р.) за проектите, като най-рано в средата на юли тези документи ще са готови или поне – за бойната машина. Следва набиране на оферти и срок за възражения. Така времето от запитването от страна на МО до потенциалните кандидати ще е не по-малко от 3 месеца. „Най-ранният срок за приключване на работата на комисията по оценката на предложенията ще бъде в края на тази година“, заяви Величков. Той прогнозира, че подписани договори може да има в периода от края на годината до пролетта на 2019 година.

------------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в Информационния център на МО

 

 

 zep

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n