Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руски журналист настоява ФСБ да отговори на предизвикателствата на В. Симеонов

kirilГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руският журналист Александър Головенко, политически наблюдател от седмичника „Патриот“, е изпратил специално обръщение към шефа на руската специална служба ФСБ - Ал. В. Бортников.

В него коментаторът настоява службите да отрекат или да потвърдят обвинението на Валери Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил. Да припомним, че българският вице-премиер окачестви публично руския гост с думите „второразряден агент на КГБ“.

„На вас, очевидно е добре известен международният скандал, който се разрази в началото на март в България благодарение на патриарх Кирил. – пише Александър Головенко. - Тогава президентът на България Румен Радев покани колегата си президента В. Путин на тържествата в чест на 140-години от освобождаването на републиката от османско иго... но той изпрати предстоятеля на РПЦ… Разгоря се скандал, след което масло в огъня наля вицепремиерът Валери Симеонов. В интервю за БНТ той се изказа така за личността на патриарха: „Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е, той не е слязъл от небесата. Той не е дошъл от рая и не е посланик на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари и 4 млрд. от внос на вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, има вила в Швейцария, часовникът му е 30 000 долара“.

Минаха три месеца – достатъчно време, за да може някое от официалните лица в страната или РПЦ да опровергае измислиците на българския вицепремиер. За съжаление нито сам предстоятелят, нито неговият прессекретар А. Волков, нито главата на Синодалния отдел за връзки на Църквата с обществото и СМИ В. Легойда не дадоха отпор на тези нападки срещу уважавания патриарх. Въпреки всички очаквания, замълча и МВнР, което винаги много остро реагира на всяко недостойно отношение към нашата страна, това пише в обръщението си руският журналист.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n