Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Само групата на „Воля“ потвърди, че няма място в Народното събрание

gripГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Със 151 гласа „за“ едва 7 „против“ и един въздържал се парламентът одобри проектите за модернизация на Сухопътни войски и ВВС. Предложението е новите изтребители да бъдат закупени разсрочено,

за 12 години, за 1 милиард и 800 милиона лева с ДДС. За Сухопътни войски ще бъдат закупени 150 машини за милиард и 400 милиона лева.

„Далеч сме от етапа на оферти, цени и модели за български военен самолет. Специалисти ще бъдат ангажирани, чиято работа ще е да одобряват договорите, които предстоят да бъдат сключени. Всичко ще бъде напълно прозрачно, но още сме много далече от този етап“, коментира народният представител от ВМРО в парламентарната група на „Обединени патриоти“ Борис Вангелов.

Той посочи, че от 28 години армията ни не е придобивала никаква нова основна бойна техника, освен транспортна. Това решение на Парламента показа един консенсус между политическите сили в Народното събрание, че превъоръжаването е изключително необходимо и належащо. Всички партии в българския парламент, без „Воля“, показаха изключителна загриженост за българската армия и показаха, че имат държавническо мислене и че българският народ, в лицето на своите народни представители, подкрепя армията, допълни Борис Вангелов.

Според него, трите проекта за модернизация, когато започнат да се реализират и да се плаща, като разход на годишна база няма да надхвърлят 0,3 – 0,4% от БВП на България, който за миналата година е 100 млрд лв. По средносрочна прогноза БВП може да достигне след 10 години 190 млрд.

Той направи сметка, че при тази ситуация дори ще има освободени средства за допълнително въоръжение и увеличаване на възнагражденията в армията, имайки предвид, че България трябва да достигне целта от 2% от БВП за отбрана.

Вангелов разсея съмненията, че се мислело само за техниката, а не за хората.

 „Парламентът категорично подкрепи повишаването на заплатите на военнослужещите със 100 млн. лв. за тази година. Толкова се предвижда и за следващата година, което, разбира се, зависи и от събираемостта в бюджета. И през 2020, и през 2021 година също са предвидени средства за увеличение на заплатите“, подчерта депутатът.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n