Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Шасито и оръдието на бронираните машини за пехотата ще се правят у нас

ffГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

12 оферти за новопроизведени или втора ръка изтребители ще поиска Министерството на отбраната от 7 държави. 4 от тях са за различни варианти на американските F-16.

Това е предвидено в проекта за закупуване на нов боен самолет. Миналата седмица той бе одобрен от Комисията по отбрана на парламента, а в четвъртък започна представянето му в пленарна зала. Страните са САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция. От първите три ще искаме предложения именно за F-16, който е и един от най-продаваните бойни самолети в света.

Плановете на министерството са до края на тази година да бъдат подписани договори за 4 млрд. лв. – 1,8 млрд. лв. за изтребители, 1,4 млрд. лв. за бронирани машини и 820 млн. лв. за два нови патрулни кораба. Оферта за нови F-16 ще бъде поискана от САЩ. От американците, израелците и Португалия ще се търсят и предложения за употребявани F-16. Още две оферти ще бъдат поискани от САЩ, този път за нови и употребявани F-18. Освен щатски самолети ще се търсят предложения за нови „Юрофайтър” от Германия и втора ръка от Италия, за нови и употребявани „Рафал” от Франция и за нови и втора ръка „Грипен” от Швеция.

”Българската армия заслужава внимание, заслужава тези средства за обновление и модернизация, защото времената, в които се налага да живеем, не стават по-сигурни, а все по-опасни и все по-несигурни”, каза Кр. Каракачанов. Военният министър отрече търгът да е предрешен в полза на F-16. „Няма фаворизиране. Ако бях убеден, че даден самолет е най-добър за нас, щях да предприема пряко договаряне”, заяви той във вторник.

14 дни след като парламентът одобри проекта, ще бъдат изпратени запитванията за оферти. Плановете са да има подписан договор до 194 дни след решението на НС, а първите два самолета да са в България до 2 г. В края на петата година трябва да е постигната пълна оперативна готовност.

Закупуване на лиценз и производство в български заводи е избраната схема за покупката на 150 нови бронирани бойни машини. Този проект на стойност 1,4 млрд. лв. също бе одобрен във вторник от депутатите от Комисията по отбрана.

При производството ще се търси поне асемблиране на шасито в български заводи, както и производството на основното оръдие и картечницата на бронираните машини, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков пред депутатите. Експерти вече разглеждали такова производство в Полша и според тях заводите от държавния холдинг ТЕРЕМ имат по-добри възможности.

За разлика от проекта за изтребителите тук ще се преговаря с класираните на първите две места в конкурса производители. Амбициите са първите нови бронирани машини да са в армията през 2019 г. Целият договор трябва да е изпълнен за 8, а парите ще се плащат 12 години.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n