Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сближаването между двете страни е позакъсняло, но още по-нужно

radeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Притопляне на вчерашния обед“. Така се наричаше книгата на Миле Неделковски, известен македонски писател, с осъзнат български произход.

В нея се разказваше за мъчителното откъсване на македонците от българската етно-национална цялост. Днес, за щастие, бавно и мъчително започва обратният процес – на сближаването на двете държави, в които живее един и същ народ.

Днес у нас на официално двудневно посещение пристига президентът на Република Македония Георге Иванов. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев. На 14. юни на площад „Св. Александър Невски“ в столицата от 11:00 часа ще се състои церемонията по официалното посрещане на македонския президент. Георге Иванов ще положи венец пред паметника на Незнайния войн. От 11:25 часа двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“ на „Дондуков“ 2, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на двете държави. Румен Радев и Георге Иванов ще дадат съвместна пресконференция от 12.35 часа. По време на посещението си президентът Георге Иванов ще бъде придружаван от своята съпруга.

И още - вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на посещение в Република Македония от 15. до 16. юни. Първия ден Захариева ще посети детска градина „Сонце” в община Ново село. От името на МВнР тя ще връчи дарение от компютърна техника за детското заведение, съобщиха от пресцентъра на Външно. По-късно същия ден първият ни дипломат ще отпътува за град Струмица. Там Захариева ще присъства на постановката „Железния светилник“ на Театър „Българска армия“. От 11. до 16. юни българският театър представя една от своите знакови постановки, по едноименния роман на Димитър Талев в няколко града на Република Македония, сред които е и Струмица. Турнето започна на 11. юни с представление в Скопие и ще завърши на 16. юни в Щип. В програмата на вицепремиера Захариева са включени и срещи с представители на местната власт в Ново село и Струмица. На 16. юни външният министър ще бъде в Скопие за официалното откриване на фестивала „One Love Tour 2018”. Фестивалът представя традициите на двете страни, като в него участват едни от най-популярните български и македонски изпълнители на различни стилове музика.

 

-------------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

webstarmax