Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министър-председателят участва в Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим и т.н.

boГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Когато държавните глави имат делово посещение в чужда страна, това се прави с определена цел. Която се обявява публично. Например – целта на посещението на Борисов в Русия

бе обявена така: водене на преговори по известни енергийни теми, като газовите доставки и строителството на АЕЦ „Белене“. Любопитно е, че при гостуването на българска правителствена делегация в Израел на 12. и 13. юни не бе обявена конкретна цел. В българската делегация, която бе на работно посещение в Държавата Израел, освен премиера бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Но ето какво се е случило в Израел, ако съдим по съобщенията на правителствения пресцентър:

„Mинистър-председателят Бойко Борисов участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес в Ерусалим.

„Историята на спасяването на българските евреи е част от общата ни история, която ние не трябва да забравяме и трябва да предадем на децата си“, категоричен бе Бойко Борисов. Той подчерта, че днес наша мисия е да не допуснем връщането на ксенофобията и антисемитизма.

По думите му, откриването на шестия европейски офис на Американския еврейски конгрес в София е още едно изключително признание за активната и балансирана политика, която България провежда на Балканите и в Европа и доказателство за престижа и авторитета на нашата страна.

И още - премиерът Борисов разговаря в Тел Авив с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис. Бойко подчерта, че и днес България продължава да се бори срещу всякакви прояви на нетолерантност, ксенофобия и реч на омразата, включително в условията на интензивен миграционен натиск към страната. От своя страна Дейвид Харис подчерта, че комитетът има чудесно партньорство с България и лично с премиера Борисов.

Борисов ще обсъди с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху възможността за съвместно производство в областта на отбраната. „Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и други“, обясни Борисов.

Българският министър-председател се срещна и с президента на Държавата Израел - Реувен Ривлин. Президентът Ривлин бе категоричен, че фашизмът и неофашизмът съществуват и в днешни дни. Той изрази мнение, че обща отговорност на всички страни е да се борят срещу тези явления, защото те са олицетворение на злото.“

Така. От горенаписаното досеща ли се някой каква е била целта на работното посещение? Ако наистина е имало идея за сериозно обсъждане на „съвместно производство в областта на отбраната“ /да речем атомни бомби :) /, тогава в разговорите би трябвало да участват и министърът на отбраната или министърът на икономиката. Но те не присъстват. Тогава като цел на посещението остават съвместните взаимни хвалби „колко голяма работа сте вие българите/евреите“. Остават да звучат и като натрапчив фон понятия като „фашизъм“ и „антисемитизъм“. Натрапва се и фактът, че България има „национален координатор по антисемитизма“. Каква е неговата функция, че от прессъобщението на Пресцентъра не става ясно – може би да насърчава антисемитизма? Или по-скоро да се бори с него! В такъв случай, защо пиарите на Министерски съвет срамежливо са премълчали факта, че Георг Георгиев е българският координатор за борба срещу антисемитизма? А кой законов или подзаконов акт регламентира какво трябва да се разбира под понятието „антисемитизъм“. Може би всеки текст, в който думата „евреи“ не е в комбинация с хвалебствени суперлативи? Антисемитизъм ли са вицовете за евреи? А цитирането на фактите, свързани със създаването на партията на Б.Б.? Нека да чуем отговора на националния координатор по борба срещу антисемитизма Георг Георгиев.

И после да преценим дали „свещената борба“ срещу антисемитизма не влиза в конфликт с едно основно човешко право – свободата на словото…

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n