Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Ще върнат историческото име на Цариброд в Покрайнините

carГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна важност не само за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни отношения и за европейската перспектива на целия регион“. Това заяви държавният глава Румен Радев след първата по рода си съвместна среща със сръбския си колега Александър Вучич с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия.

“Поставихме въпроса за финансирането на българските медии тук. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни”, съобщи Румен Радев пред журналисти в Димитровград.

В разговорите между двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на иззетата от сръбските полицейски власти паметна плоча на избитите от четата на Коста Печанац български граждани през Първата световна война. “Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата”, посочи президентът Радев.

Румен Радев и Александър Вучич отбелязаха и постигнатия напредък при осигуряването на достъп до образование на български език в районите, в които живее българското национално малцинство. “След 30 години без издаване на български учебници, от миналата година вече имаме издадени такива за основно образование, очаква се процедурата за предоставяне на крайни варианти и за средно образование скоро да приключи”, каза още българският президент.

На срещата беше поставен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват женските имена според българската норма - завършващи на “-ова”, а не на “-ов”. По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възстановяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърдиха ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място. Румен Радев отправи призив към българите в Сърбия да пазят единството помежду си, за да защитават по-ефективно своите интереси. Тежкото икономическо положение на българското национално малцинство беше откроено като ключов проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до постепенното обезлюдяване на региона.

“В много по-трудни времена българите в Сърбия успяха да запазят своята културна и национална идентичност. Днес времената са други, днес тук да се наречеш българин не е срамно или страшно. Това, което очакваме от съгражданите си в Сърбия, е с активната си гражданска позиция и с решенията на местната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява”, заяви още Румен Радев пред българите в Сърбия.

Сръбската държава няма да толерира по никакъв начин говор на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер, подчерта от своя страна президентът Александър Вучич. „Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите“, добави сръбският президент. По думите на Александър Вучич българите и сърбите са два братски народа и призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия.

В двора на гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на паметник на славянските първоучители. По инициатива на президента Вучич от следващата година 24. май ще бъде включен сред официалните празници в Република Сърбия.

 

Символично двамата държавни глави поднесоха заедно венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

 

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n