Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Въпреки ината на Франция, Холандия и Дания, Скопие получи визия за бъдещето си

zzГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Въпреки ината на Франция, Холандия и Дания, Република Македония получи подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Съветът на ЕС препоръча начало на преговорите за членство през месец юни 2019 година, като по настояване на трите негативно настроени държави, на Скопие бяха поставени за изпълнение следните четири условия. Първо - провеждане на спешни реформи, второ - изпълнение на договора за името, трето - положителен доклад на ЕК и последно - решение на Съвета на ЕС. Първата точка от срещата на външните министри на ЕС, която започна на 26. юни, беше разширяването на съюза. По време на срещата всяка страна изяви своята позиция. Но още преди началото ѝ някои министри вече бяха изразили становищата си. Холандският министър Стеф Блок, заяви, че за неговата страна е важно да се видят доказателствата, че реформите се изпълняват по един устойчив начин, а за това е необходимо време. Министърът за Европа в германското външно министерство Михаел Рот беше най-активен, заявявайки, че Берлин е твърдо за старта на преговорите с Македония и Албания. „Готови сме да дадем зелена светлина и бих искал да насърча и нашите приятели в Холандия и Франция да се присъединят към нас“, каза Рот.

„Още един голям ден за Република Македония! Пред нас вече има конкретна цел!“ – така коментира решението на Съвета на ЕС македонският премиер Зоран Заев.

„Аз лично бих искала да видя един по-смел вариант, но това решение бе взето изключително трудно и бележи огромна крачка към европерспективата на двете страни“, сподели след гласуването Екатерина Захариева, външен министър на България.

Защо, все пак, Франция се запъна като магаре на мост срещу разширяването? Познавачи на Историята могат да разчетат в тази реакция на Париж солидарност с интересите на Русия и Сърбия, стари френски съюзници от времето на Антантата. Макар че, най-вероятно става дума за най-обикновен, прагматичен егоизъм. Като се има предвид опита на Макрон да „открадне“ бизнеса на десетки хиляди български превозвачи, например.

С две думи – Европа се опита и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Но това соломоновско решение ще рефлектира най-вече върху правителството на Зоран Заев и неговата политика. Ако началото на преговорите за членство на Македония в ЕС беше утре, изходът от референдума за името щеше да е ясен предварително. Докато сега груевистите ще имат повод да мътят главите на народа. И накрая, един съвет към Заев – ако иска референдумът да успее, Скопие не трябва да дава агреман на новия сръбски посланик. Който, не е тайна, е висш агент на УДБА/специалните служби на Сърбия – б.а./. И основната му задача ще бъде не дипломацията, а саботирането на евроатлантическата интеграция на Македония.

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n