Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

180-те ювелирни предмета са от злато, сребро и скъпоценни камъни

presГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Тази вечер, 27. юни, в музея „Лувър“ ще бъде открита изложба под наслов „Преславското съкровище. Отражение на златното българско Средновековие“. Включени са експонати от три български музея

– Археологически музей - Велики Преслав, Националния археологически музей към БАН и Националния исторически музей. Основната цел на изложбата е да бъде представен един от най-бляскавите периоди в българската история – Златният век на българската култура. Подбрани са предмети, открити при проучването на християнска столица на Първата българска държава - Преслав. Основно място в експозиционната концепция заема Преславското съкровище, открито през 1978 г. във Външния град на столицата.

Съкровището се състои от повече от 180 предмета. За изработването им са използвани злато, сребро, скъпоценни и полускъпоценни камъни, емайл и бронз. Учените считат, че съкровището има връзка със сватбата на византийската принцеса Мария, внучка на император Роман І Лакапин, с българския цар Петър І през 927 г.

В изложбата са още каменна пластика и рисувани керамични плочки, които дават нагледна представа за облика на преславските дворци и църкви. Включени са също и надписи върху камък и керамика на български, гръцки и латински – трите основни езика, на които се е пишело и говорело в столицата. Изложбата, организирана от Министерството на културата, ще гостува в Париж до 5. ноември.

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n