Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Руското правителство е корумпирано по много начини“, според американеца

petolГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Разкрилият пред света десетки хиляди документи на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън заяви, че руското правителство „е корумпирано по много начини“.

Москва даде убежище на Сноудън, с което го предпазва от арест в САЩ. Работилият навремето като IT специалист и по договор с ЦРУ Сноудън каза, че руснаците са топли и умни хора, но „сериозно“ не е съгласен с политиката на руския президент Владимир Путин. В интервю за в. „Зюддойче цайтунг“ 35-годишният Сноудън каза: „Мисля, че обществото се усеща обезсилено. Руснаците не са наивни, те знаят, че държавната телевизия не е надеждна. Руското правителство е корумпирано по много начини, това е нещо, което руският народ осъзнава.“ „Руският народ е топъл, те са умни. Това е прекрасна страна. Тяхното правителство е проблемът, не народът.“

Сноудън се укри в Русия, след като огласи през 2013 г. широко разпространеното необявено наблюдение на АНС. Срещу него са повдигнати три обвинения по Закона за шпионажа в родината му, всяко от които носи – ако бъде признат за виновен - минимум 10 години затвор. На него му е разрешено да остане в Русия до 2020 г. Попитан от репортер на „Зюддойче цайтунг“ дали неговите коментари могат да го изложат на опасност като разгневи Путин, Сноудън каза: "Няма никакво съмнение, има риск. Може пък да не им пука, нали? Защото не говоря руски. И тъй като съм буквално бивш агент на ЦРУ, за тях е много лесно да дискредитират моите политически възгледи като такива на американски агент на ЦРУ в Русия“.

-----------------------------------------------

Бел. ред. Новината е по информация на БГНЕС

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n