Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Подписани бяха 10 споразумения, ще се прави Глобален център за партньорство

kitГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай договориха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян днес

в рамките на инициативата в София. „Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли Къцян. Според него, по този начин китайските инвеститори и предприятия ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват. „Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център, а Китай ще бъде спонсор на този център“, подчерта китайският премиер.

Ли Къцян подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за други държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ. Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Министър-председателят Бойко Борисов приветства и участието на представители на Световната банка и Европейската инвестиционна банка на бизнес форума. В бизнес форума участие взимат и представители на 1500 компании от Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Вчера в Министерския съвет бяха подписани десет споразумения, които са израз на желанието на България и Китай за по-задълбочено партньорство. Двете държави подписаха Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката на България и Националната енергийна администрация относно мирното използване на ядрена енергия, Меморандум за сътрудничество в областта на малките и средните предприятия между Министерството на икономиката на България и Министерството на търговията на Китай, Споразумение между правителството на Китай и България за сътрудничество в областта на науката и технологиите, Протокол за фитосанитарни изисквания за белене на слънчогледово семе, Писмо за намерения между Министерството на икономиката на България и Китайска държавна администрация за тютюна. Подписани бяха още Меморандум за разбирателство между Национална компания „Индустриални зони“ и Китайския център за развитие на индустрията, Финансово споразумение за 1,5 млрд. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие, Споразумение между Параходство „Български морски флот“ и китайска банка за 94,15 млн. долара за изграждане на шест кораба за насипни товари, Договор за изграждане на нова централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия и Меморандум за сътрудничество между Борика АД и UnionPay за облекчаване на китайските туристи и бизнесмени.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n