Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

НАТО покани Република Северна Македония да стане 30-я член на алианса

natoГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Най-после – след десетилетия протакане и блокаж - НАТО покани Република Македония да започне преговори за присъединяване към Алианса! Дългоочакваната новина бе съобщена днес от генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг

на пресконференция след първото заседание на лидерите на Североатлантическия пакт в Брюксел. Той уточни, че Македония ще стане 30-ата държава от пакта, когато приключат процедурите около утвърждаването на споразумението между Скопие и Атина.

„Поздравявам моя колега Зоран Заев за тази сериозна стъпка напред. Още една цел, поставена по време на българското председателство, е постигната. Положихме големи усилия и съм радостен от този напредък“, написа в своя фб-профил премиерът Бойко Борисов.

Каквото и да се случи оттук нататък, тази дата ще остане в историята. За народите на България и Македония тя е начален тласък към по-нататъшното сближаване. За сърбите – черен ден, който затваря още по-плътно натовското обкръжение около тях. Но най-дискомфортни спомени ще носи 11.07.2018 година за стопаните на Кремъл, по две причини. Първо – налаганият от тях в продължения на десетилетия план за дестабилизация на Македония и чрез нея и на Балканите претърпя крах. И второ – точно днес и Гърция показа на Москва, че не е нейна послушна марионетка. Изгонвайки от Атина руски дипломати, занимавали се с шпионаж и опити за корумпиране на държавни чиновници и висши духовници, както и за саботиране на Договора за името на Македония.

Българи, да запомним тази дата!

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n