Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

В Брюксел завърши Срещата на върха на НАТО

tanГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Завърши Срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Те бяха в състава на българската делегация,

водена от президента Румен Радев. САЩ няма да напускат НАТО. Това съобщи американският президент Доналд Тръмп на извънредна пресконференция в края на срещата на върха. Той заяви, че е успял да убеди останалите членки на Алианса да увеличат разходите за отбрана с 33 милиарда долара. През втория ден от срещата държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО проведоха съвместно заседание с президентите на Украйна и Грузия. На него бяха обсъдени мерките на Алианса за подпомагане на отбранителната реформа на страните, както и актуални въпроси от областта на партньорските взаимоотношения. Беше отбелязана и десетата годишнина от учредяването на Комисията НАТО – Грузия. Форумът завърши със заседание във формат „Страни-участници в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан“. Държавните и правителствени ръководители разгледаха продължаващите усилия, включително финансов ангажимент на Алианса за подпомагане на силите за сигурност на Афганистан, както и перспективите за усилване на мисията с оглед постигане на трайна стабилност в страната.

В рамките на срещата бе проведена специална церемония, на която бе отправена покана към Република Македония за започване на преговори за присъединяване към Алианса. Поканата стана възможна след успешно проведените преговори между Скопие и Атина за името на страната, но съществено значение за цялостния процес има и подписаният „Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония“.

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n