Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Франция върна военната служба преди няколко дни

voiГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Задължителната военна служба бавно се връща на мода в Европа. Преди дни Франция се присъедини към увеличаващия се брой на европейските държави, които отново въвеждат военното обучение за младите хора. 

Спазвайки предизборните обещания на президента Еманюел Макрон, правителството му представи план, според който всички 16-годишни френски младежи ще подлежат на задължителна служба, разделена на два етапа. Първият е задължителен и доста се различава от класическото разбиране за военна служба, той ще е с продължителност 1 месец, в който акцентът ще е гражданската култура. Младите французи могат да се занимават с преподавателска дейност, с работа в благотворителни организации или пък да участват в традиционни военни учения заедно с полицията, пожарната или армията. Вторият етап е незадължителна служба с продължителност между 3 и 12 месеца – през това време младите хора могат да работят в сферата на отбраната и сигурността, на социалните грижи, опазването на околната среда и на наследството.

С връщането на задължителната служба френското правителство се надява да насърчи социалното сближаване, да поощри и поддържа чувството за активност на гражданите. Програмата ще започне през 2019 г. и се смята, че ще струва по около 1.6 млрд. евро годишно. Франция отмени задължителната военна служба през 1997 г., когато президентът Макрон е бил на 18 години и той не е бил в армията. Той е и първият държавен глава на страната, който не е изкарал военна служба.

Правителството в Париж смята, че е основателно да се върне повинността: Франция има едно от най-високите нива на младежка безработица в Европа, като 1/4 от младите хора нямат работа. Увеличава се и недоволство от това, а също и опасността младите хора да подкрепят популизма и да се обърнат към крайната десница.

Франция е поредната държава на Стария континент, която връща задължителната служба в името на страната. Миналата година Швеция обяви, че ще въведе отново задължителната военна служба – седем години след като я премахна. Правителството посочи като причина за решението си руската военна активност и малкия брой на кандидати за армията. Стокхолм обяви, че ще бъдат привикани 4000 мъже и жени, за да служат в армията – те ще бъдат избрани от около 13 000 души, родени през 1999 г.

През 2016 г. Литва също въведе военна повинност, след като Русия анексира Крим. В армията са длъжни да постъпят мъже на възраст между 18 и 26 години. Службата трае 12 месеца. Изключения се правят за студенти и самотни бащи.

Решенията на властите в тези държави са рязка промяна в сравнение с десетилетия по-рано. Днес обаче напрежението в световен мащаб непрекъснато се увеличава и е обосновано младите хора да бъдат обучени, за да знаят как да действат в определени ситуации, ако се наложи.

Какво се случва у нас?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лансира идеята и в България да се върне задължителната наборна военна служба, която беше премахната преди десет години. В началото на месеца, по време на честването на бойния празник на гарнизон Пловдив, той за пореден път повтори, че е неизбежно връщането на наборната военна служба, и даде за пример държави, които вече са направили това, въпреки че няма сериозни заплахи за сигурността им. Срок, в който това ще стане, засега не е поставен. Каракачанов много държи и на доброволната военна служба, както и на въвеждането на военно обучение в училищата. Министърът вижда това като първа крачка към връщането на задължителната наборна военна служба и в България.

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n