Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Музикантите от "Блато Злато" запознават американския Юг с българския фолклор

blatГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Музикантите от американската група "Блато Злато" от Ню Орлиънс пеят български фолклор с притворени очи. Те са за първи път в България и вече изнесоха първия си концерт в резиденцията

на американския посланик Ерик Рубин в София. Когато се съчетаят вдъхновението от така наречената "блатна" или "суомп" музика на Луизиана и силата и безвремието на българския фолклор се получава уникално българо-американско творение. "Блато Злато" запознава американския Юг с българската музика.

Вокалистките на групата развълнуваха гостите на приема като изпяха "Излел е Дельо хайдутин" - българската народна песен, която лети в космоса в изпълнение на Валя Балканска. Под звуците на българския фолклор се извиха и хора - копаница, пайдушко и право хоро.

Групата "Блато Злато" се състои от шестима музиканти от блатата на Ню Орлиънс, които изпълняват фолклорна и авторска музика от Балканите и Източна Европа с фокус върху българските народни песни с нови аранжименти. Две от певиците откриват и заобичват българския фолклор в колежа, по-късно към "Блато Злато" се присъединява и българката Бояна Траянова, която свири на тъпан и ги учи на българско произношение.

Бояна е самоук джаз барабанист в Ню Орлиънс, впоследствие сама се научава да музицира и на тъпан. „Мисията ми е да популяризирам българския фолклор, открих колко е важно да се свържеш с корените си, особено когато си далече“, споделя музикантката, която пише и собствени песни. В тях вплита и носталгията по родината.

Българите много обичат планината, в българските народни песни се пее най-често за планината, младостта и първата любов, споделят музикантите от "Блато Злато".

bz

 ---------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на този текст е в „Impressio“

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n