Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Допустимо ли е президентът Радев се прекланя пред македониста Вапцаров?!

ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Преди 76 години на Гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България“, написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа Фейсбук по повод годишнината от разстрела на поета Никола Вапцаров и неговите другари от ЦК на БРП /комунисти/ на 23 юли 1942. По-рано през деня в София се състоя и възпоменателен митинг-поклонение. Но на кого се поклониха тези българи? На македониста Вапцаров, който прегръща перверзните постановки на Коминтерна от 1934 година за създаването на македонска нация. И така става член и ръководител на т.нар. Македонски литературен кръжок, инициативата за чието създаване е на Централния комитет на Работническия младежки съюз (РМС). В доклада му „Върху Македония и задълженията на писателите македонци към нея“, прочетен пред сбирка на кръжока през октомври 1938 г., той анализира задачите на „пишущите македонци“ за утвърждаване на „македонската кауза“. Вапцаров констатира, че съществуват благоприятни условия за „вербуване и насаждане“ на „македонско съзнание“, защото в „Сръбска и Гръцка Македония великобългарските утопии изстиват“. Последните изречения в доклада са: „Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза...“. Относно възгледите на кръжока по Македонския въпрос, активистът-болшевик Михаил Сматракалев по-късно отбелязва: „… ние тогава така вярвахме на партията, че тя като кажеше, че бялото е черно и ние го възприемахме като черно…“.

И още - Вапцаров се свързва с полковника от Червената армия Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група съветски диверсанти през лятото на 1941 година. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БРП(к), чиято задача е да организира извършването на саботажна дейност срещу държавните институции в България и немските войски, разположени в Царството. В резултат Никола Вапцаров е назначен за касиер на „минноподривната комисия“. За дейността си безработният Вапцаров получава средства, с които издържа семейството си, тъй като подривната организация е финансирана от СССР. Тоест, поетът е усвоявал „грантове“ от касата на най-големия кръволок в човешката история – „бащата на народите“ Йосиф Джугашвили – Сталин.

С две думи – дали поетичният талант може да бъде алиби за болшевишките грехове, г-н Радев? Същия въпрос е редно да зададем и към цялата българска некомунистическа общественост – защото Военно-морското училище във Варна продължава да носи името на един национален ренегат, небългарин, а „македонец“. Същото е положението и в Казанлък, където има основно училище, наречено „Никола Вапцаров“.

Нека си представим, че Ангела Меркел публикува в профила си във ФБ: „Преди 74 години в своя бункер в Берлин угасна един от най-ярките художници на Германия – Адолф Шикългрубер…“

Какво би последвало от това? Автоматична оставка, разбира се…

Така че, г-н Румен Радев, най-учтиво Ви моля – подайте си оставката от поста Президент на Република България! След това вече бихте могъл да кандидатствате за някаква службичка в БСП, който Ви издигна на този пост. Или пък бихте могъл да се кандидатирате за президент на Република Северна Македония.

Изборът е Ваш!

 

 

  

   

 

   Fluida

 

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n