Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Китайците пишат за новия вълноплан, равиващ над 7100 км/час

kitГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии успешно e тествала първия в историята на страната хиперзвуков летателен апарат “Синкун 2", който развива скорост над 7100 км/ч, съобщава в-к “Глобал таймс“. Успешният тест "показва, че Китай е направил технологически пробив в оръжейната сфера”, коментира военният експерт Сун Чжунпин. По време на изпитанията апаратът е летял по траектория, която противникът много трудно би могъл да прогнозира, посочват конструкторите. В бъдеще той ще се използва като носител на бойни глави, ще се прилага и в системи за противоракетна отбрана.

Според китайците, в “Синкун 2" се използва принципно нова технология, използваща за ускорение ударната вълна, образувана при преодоляването на звуковата бариера. По време на теста "Синкун 2" е летял 10 минути, изпълнявайки маневри на 30 км височина. Предстоят обаче нови изпитания, преди да бъде приет на въоръжение от китайската армия.

Да допълним, че вестник „Глобал таймс” е издание на китайския официоз "Женмин жибао". Тоест, новината не е засечена чрез втори, независим информационен източник. Което може да означава много неща. Китайското изявление може да е просто блъф в психологическата борба за надмощие между Великите сили и да идва като отговор на Путиновата хвалба, че Русия вече притежава хиперзвукови ракети. Във всеки случай, новината /истинска или въображаема/ ще тласне напред и нагоре спиралата на световната надпревара във въоръжаването. Сега са на ход САЩ, които очевидно изостават в овладяването на новите хиперзвукови технологии.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n