Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Някои руснаци си мислят, че могат да не уважават законите в чуждите страни

eladaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Гърция обяви, че отзовава своя посланик в Русия - решението идва след като говорителката на руското Външно министерство поиска обяснения от Гърция за отказани многократни шенгенски визи на руски свещеници.

В мотивите на гръцкото правителство на първо място като причина се посочва "необоснованото решение на Русия да изгони гръцки дипломати, които по никакъв начин не са се намесвали във вътрешните дела на страната", както това са направили двамата руски дипломати, изгонени от Гърция. Гръцкото правителство определя решението на Москва като "отмъстително". Сред другите мотиви присъства отново и един с църковен привкус:

"Искаме да напомним на приятелите руснаци, че никоя страна в света няма да търпи опити за а) подкупване на държавни служители; б) подривна дейност във външната политика, и в) намеса във вътрешните дела на страната. Гърция предприе мерки само след установяване на тези уличаващи доказателства. Гърция никога не се е опитвала да се намесва във вътрешните дела на Русия. Очевидно е, че съществуват някаква част руснаци, за щастие малобройни, които мислят, че могат да се движат из Гърция, без да уважават закони и канони, и даже да отправят заплахи. Гръко-руското приятелство изисква такива възгледи да бъдат отричани, а не обратното. Такъв случай е и опитът да се установи в страната присъствието на "Православното императорско палестинско дружество", една организация, създадена през 19. век от тайните служби на царското правителство с цел да се деелинизират патриаршиите в Близкия Изток".

Припомняме, че "Императорското православно палестинско дружество" бе споменато и при изгонването от страната на двамата руски дипломати, които се опитвали, според властите, „да подкупват гръцки митрополити и манастири на Света Гора" с цел да подкрепят руски политически и икономически интереси в страната.

------------------------------------------------------------

Бел. ред. Първата публикация на новината е в „Двери.бг“

 

 

   Fluida

 

 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n