Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Учените очакват в гробницата край Пловдив да е погребан римски император

malГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да стане нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света." Това заяви премиерът Борисов, който днес заедно с министъра на културата разгледа последните открития при разкопките

на царската гробница край пловдивското с. Маноле. В могилата „Мал тепе“ /в превод от турски – Хълма на съкровището/ археолози откриха монументален гробен комплекс, който предстои да бъде разкрит. Могилата се намира на 20 км източно от Пловдив и е огромна по размери - диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

До този момент е отворена 8-метрова стена, в дълбочина тя продължава, около гробния мемориален комплекс е имало крепида - 450 м зид с височина два метра и половина, което говори, че тази гробница е била почитана много дълго време. До крепидата е имало ями, в които са поставяни дарове дълго време. Откритите до момента глинобитна постройка и голям брой римски монети датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век. Във връзка с тази датировка археолозите работят по хипотезата, че в гробницата е погребан някой от двамата римски императора, загинали в наши територии. Това са така наречените военни императори, избирани от войските. Възможно е, обаче, при продължаването на разкопките датирането да се премести към II век, което вече води към тракийски владетел. Около гробницата се строи и център, в който ще работят студенти, ще има различни дейности, комплексът ще стане една от точките на туризма и това трябва да е готово при домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n